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LIVING EXPENSES 

Actual re-
sulting 

from cas-
ualty 

Normal not 
incurred 

Increase 
(decrease) 

Housing ................. $200.00 .................. $200.00
Utilities ................... .................. $75.00 (75.00) 
Meals ..................... 180.00 150.00 30.00
Transportation ....... .................. 20.00 (20.00) 
Laundry .................. 25.00 10.00 150.00

Total ............... 405.00 255.00 15.00

Example (2). Assume the same facts as in 
example (1) except that the damaged resi-
dence is not owned by A but is rented to him 
for $100 per month and that the risk of loss 
is upon the lessor. Since A would not have 
incurred the normal rental of $100 for March, 
the excludable amount is limited to $50 ($150 
as in previous example less $100 normal rent 
not incurred).

(c) Principal residence. Whether or not 
property is used by the insured tax-
payer and members of his household as 
their principal residence depends upon 
all the facts and circumstances in each 
case. For purposes of this section, a 
principal residence may be a dwelling 
or an apartment leased to the insured 
as well as a dwelling or apartment 
owned by the insured. 

[T.D. 7118, 36 FR 10729, June 2, 1971, as 
amended by T.D. 7728, 45 FR 72650, Nov. 3, 
1980]

§ 1.125–2T Question and answer relat-
ing to the benefits that may be of-
fered under a cafeteria plan (tem-
porary). 

Q–1: What benefits may be offered to 
participants under a cafeteria plan? 

A–1: (a) Generally, for cafeteria plan 
years beginning on or after January 1, 
1985, a cafeteria plan is a written plan 
under which participants may choose 
among two or more benefits consisting 
of cash and certain other permissible 
benefits. In general, benefits that are 
excludable from the gross income of an 
employee under a specific section of 
the Internal Revenue Code may be of-
fered under a cafeteria plan. However, 
scholarships and fellowships under sec-
tion 117, vanpooling under section 124, 
educational assistance under section 
127 and certain fringe benefits under 
section 132 may not be offered under a 
cafeteria plan. In addition, meals and 
lodging under section 119, because they 
are furnished for the convenience of 

the employer and thus are not elective 
in lieu of other benefits or compensa-
tion provided by the employer, may 
not be offered under a cafeteria plan. 
Thus, a cafeteria plan may offer cov-
erage under a group-term life insurance 
plan of up to $50,000 (section 79), cov-
erage under an accident or health plan 
(sections 105 and 106), coverage under a 
qualified group legal services plan (sec-
tion 120), coverage under a dependent 
care assistance program (section 129), 
and participation in a qualified cash or 
deferred arrangement that is part of a 
profit-sharing or stock bonus plan (sec-
tion 401(k)). In addition, a cafeteria 
plan may offer group-term life insur-
ance coverage which is includable in 
gross income only because it is in ex-
cess of $50,000 or is on the lives of the 
participant’s spouse and/or children. In 
addition, a cafeteria plan may offer 
participants the opportunity to pur-
chase, with after-tax employee con-
tributions, coverage under a group-
term life insurance plan (section 79), 
coverage under an accident or health 
plan (section 105(e)), coverage under a 
qualified group legal services plan (sec-
tion 120), or coverage under a depend-
ent care assistance program (section 
129). Finally, a cafeteria plan may offer 
paid vacation days if the plan precludes 
any participant from using, or receiv-
ing cash for, in a subsequent plan year, 
any of such paid vacation days remain-
ing unused as of the end of the plan 
year. For purposes of the preceding 
sentence, elective vacation days pro-
vided under a cafeteria plan are not 
considered to be used until all nonelec-
tive paid vacation days have been used. 

(b) Note that benefits that may be of-
fered under a cafeteria plan may or 
may not be taxable depending upon 
whether such benefits qualify for an ex-
clusion from gross income. However, a 
cafeteria plan may not offer a benefit 
that is taxable because such benefit 
fails to satisfy any applicable eligi-
bility, coverage, or nondiscrimination 
requirement. Similarly, a plan may not 
offer a benefit for purchase with after-
tax employee contributions if such ben-
efit would fail to satisfy any eligi-
bility, coverage, or nondiscrimination 
requirement that would apply if such 
benefit were designed to be provided on 
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a nontaxable basis with employer con-
tributions. Also, note that section 
125(d)(2) provides that a cafeteria plan 
may not offer a benefit that defers the 
receipt of compensation (other than 
the opportunity to make elective con-
tributions under a qualified cash or de-
ferred arrangement) and may not oper-
ate in a manner that enables partici-
pants to defer the receipt of compensa-
tion. 

[T.D. 8073, 51 FR 4318, Feb. 4, 1986]

§ 1.125–3 Effect of the Family and Med-
ical Leave Act (FMLA) on the oper-
ation of cafeteria plans. 

The following questions and answers 
provide guidance on the effect of the 
Family and Medical Leave Act 
(FMLA), 29 U.S.C. 2601 et seq., on the 
operation of cafeteria plans: 

Q–1: May an employee revoke cov-
erage or cease payment of his or her 
share of group health plan premiums 
when taking unpaid FMLA, 29 U.S.C. 
2601 et seq., leave? 

A–1: Yes. An employer must either 
allow an employee on unpaid FMLA 
leave to revoke coverage, or continue 
coverage but allow the employee to 
discontinue payment of his or her 
share of the premium for group health 
plan coverage (including a health flexi-
ble spending arrangement (FSA)) under 
a cafeteria plan for the period of the 
FMLA leave. See 29 CFR 825.209(e). 
FMLA does not require that an em-
ployer allow an employee to revoke 
coverage if the employer pays the em-
ployee’s share of premiums. As dis-
cussed in Q&A–3, if the employer con-
tinues coverage during an FMLA leave, 
the employer may recover the employ-
ee’s share of the premiums when the 
employee returns to work. FMLA also 
provides the employee a right to be re-
instated in the group health plan cov-
erage (including a health FSA) pro-
vided under a cafeteria plan upon re-
turning from FMLA leave if the em-
ployee’s group health plan coverage 
terminated while on FMLA leave (ei-
ther by revocation or due to non-
payment of premiums). Such an em-
ployee is entitled, to the extent re-
quired under FMLA, to be reinstated 
on the same terms as prior to taking 
FMLA leave (including family or de-
pendent coverage), subject to any 

changes in benefit levels that may have 
taken place during the period of FMLA 
leave as provided in 29 CFR 
825.215(d)(1). See 29 CFR 825.209(e) and 
825.215(d). In addition, such an em-
ployee has the right to revoke or 
change elections under § 1.125–4 (e.g., 
because of changes in status or cost or 
coverage changes as provided under 
§ 1.125–4) under the same terms and con-
ditions as are available to employees 
participating in the cafeteria plan who 
are working and not on FMLA leave. 

Q–2: Who is responsible for making 
premium payments under a cafeteria 
plan when an employee on FMLA leave 
continues group health plan coverage? 

A–2: FMLA provides that an em-
ployee is entitled to continue group 
health plan coverage during FMLA 
leave whether or not that coverage is 
provided under a health FSA or other 
component of a cafeteria plan. See 29 
CFR 825.209(b). FMLA permits an em-
ployer to require an employee who 
chooses to continue group health plan 
coverage while on FMLA leave to be re-
sponsible for the share of group health 
premiums that would be allocable to 
the employee if the employee were 
working, and, for this purpose, treats 
amounts paid pursuant to a pre-tax sal-
ary reduction agreement as amounts 
allocable to the employee. However, 
FMLA requires the employer to con-
tinue to contribute the share of the 
cost of the employee’s coverage that 
the employer was paying before the 
employee commenced FMLA leave. See 
29 CFR 825.100(b) and 825.210(a). 

Q–3: What payment options are re-
quired or permitted to be offered under 
a cafeteria plan to an employee who 
continues group health plan coverage 
while on unpaid FMLA leave, and what 
is the tax treatment of these pay-
ments? 

A–3: (a) In general. Subject to the 
limitations described in paragraph (b) 
of this Q&A–3, a cafeteria plan may 
offer one or more of the following pay-
ment options, or a combination of 
these options, to an employee who con-
tinues group health plan coverage (in-
cluding a health FSA) while on unpaid 
FMLA leave; provided that the pay-
ment options for employees on FMLA 
leave are offered on terms at least as 
favorable as those offered to employees
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