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measuring life, the date of the gift, any 
other applicable dates, and a copy of 
the will, trust, or other relevant docu-
ments. A request for a ruling must 
comply with the instructions for re-
questing a ruling published periodi-
cally in the Internal Revenue Bulletin 
(see §§ 601.201 and 601.601(d)(2)(ii)(b) of 
this chapter) and include payment of 
the required user fee. 

(e) Effective dates. This section ap-
plies after April 30, 1999. 

[T.D. 8540, 59 FR 30174, June 10, 1994, as 
amended by T.D. 8819, 64 FR 23224, Apr. 30, 
1999; T.D. 8886, 65 FR 36940, June 12, 2000; 65 
FR 39470, June 26, 2000; 65 FR 58222, Sept. 28, 
2000]

§ 25.2512–6 Valuation of certain life in-
surance and annuity contracts; 
valuation of shares in an open-end 
investment company. 

(a) Valuation of certain life insurance 
and annuity contracts. The value of a 
life insurance contract or of a contract 
for the payment of an annuity issued 
by a company regularly engaged in the 
selling of contracts of that character is 
established through the sale of the par-
ticular contract by the company, or 
through the sale by the company of 
comparable contracts. As valuation of 
an insurance policy through sale of 
comparable contracts is not readily as-
certainable when the gift is of a con-
tract which has been in force for some 
time and on which further premium 
payments are to be made, the value 
may be approximated by adding to the 
interpolated terminal reserve at the 
date of the gift the proportionate part 
of the gross premium last paid before 
the date of the gift which covers the 
period extending beyond that date. If, 
however, because of the unusual nature 
of the contract such approximation is 
not reasonably close to the full value, 
this method may not be used. The fol-
lowing examples, so far as relating to 
life insurance contracts, are of gifts of 
such contracts on which there are no 
accrued dividends or outstanding in-
debtedness.

Example (1). A donor purchases from a life 
insurance company for the benefit of another 
a life insurance contract or a contract for 
the payment of an annuity. The value of the 
gift is the cost of the contract.

Example (2). An annuitant purchased from 
a life insurance company a single payment 

annuity contract by the terms of which he 
was entitled to receive payments of $1,200 an-
nually for the duration of his life. Five years 
subsequent to such purchase, and when of 
the age of 50 years, he gratuitously assigns 
the contract. The value of the gift is the 
amount which the company would charge for 
an annuity contract providing for the pay-
ment of $1,200 annually for the life of a per-
son 50 years of age.

Example (3). A donor owning a life insur-
ance policy on which no further payments 
are to be made to the company (e.g., a single 
premium policy or paid-up policy) makes a 
gift of the contract. The value of the gift is 
the amount which the company would 
charge for a single premium contract of the 
same specified amount on the life of a person 
of the age of the insured.

Example (4). A gift is made four months 
after the last premium due date of an ordi-
nary life insurance policy issued nine years 
and four months prior to the gift thereof by 
the insured, who was 35 years of age at date 
of issue. The gross annual premium is $2,811. 
The computation follows:
Terminal reserve at end of tenth year ................. $14,601.00
Terminal reserve at end of ninth year ................. 12,965.00

Increase .................................................... 1,636.00
One-third of such increase (the gift having been 

made four months following the last preceding 
premium due date), is ...................................... 545.33
Terminal reserve at end of ninth year 12,965.00

Interpolated terminal reserve at date of gift ........ 13,510.33
Two-thirds of gross premium ($2,811) ................ 1,874.00

Value of the gift ................................................ 15,384.33

Example (5). A donor purchases from a life 
insurance company for $15,198, a joint and 
survivor annuity contract which provides for 
the payment of $60 a month to the donor dur-
ing his lifetime, and then to his sister for 
such time as she may survive him. The pre-
mium which would have been charged by the 
company for an annuity of $60 monthly pay-
able during the life of the donor alone is 
$10,690. The value of the gift is $4,508 ($15,198 
less $10,690).

(b) Valuation of shares in an open-end 
investment company. (1) The fair market 
value of a share in an open-end invest-
ment company (commonly known as a 
‘‘mutual fund’’) is the public redemp-
tion price of a share. In the absence of 
an affirmative showing of the public re-
demption price in effect at the time of 
the gift, the last public redemption 
price quoted by the company for the 
date of the gift shall be presumed to be 
the applicable public redemption price. 
If there is no public redemption price 
quoted by the company for the date of 
the gift (e.g., the date of the gift is a 
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Saturday, Sunday, or holiday), the fair 
market value of the mutual fund share 
is the last public redemption price 
quoted by the company for the first 
day preceding the date of the gift for 
which there is a quotation. As used in 
this paragraph the term ‘‘open-end in-
vestment company’’ includes only a 
company which on the date of the gift 
was engaged in offering its shares to 
the public in the capacity of an open-
end investment company. 

(2) The provisions of this paragraph 
shall apply with respect to gifts made 
after December 31, 1954. 

[T.D. 6680, 28 FR 10872, Oct. 10, 1963, as 
amended by T.D. 7319, 39 FR 26723, July 23, 
1974]

§ 25.2512–7 Effect of excise tax. 
If jewelry, furs or other property, the 

purchase of which is subject to an ex-
cise tax, is purchased at retail by a 
taxpayer and made the subject of gifts 
within a reasonable time after pur-
chase, the purchase price, including the 
excise tax, is considered to be the fair 
market value of the property on the 
date of the gift, in the absence of evi-
dence that the market price of similar 
articles has increased or decreased in 
the meantime. Under other cir-
cumstances, the excise tax is taken 
into account in determining the fair 
market value of property to the extent, 
and only to the extent, that it affects 
the price at which the property would 
change hands between a willing buyer 
and a willing seller, as provided in 
§ 25.2512–1.

§ 25.2512–8 Transfers for insufficient 
consideration. 

Transfers reached by the gift tax are 
not confined to those only which, being 
without a valuable consideration, ac-
cord with the common law concept of 
gifts, but embrace as well sales, ex-
changes, and other dispositions of prop-
erty for a consideration to the extent 
that the value of the property trans-
ferred by the donor exceeds the value 
in money or money’s worth of the con-
sideration given therefor. However, a 
sale, exchange, or other transfer of 
property made in the ordinary course 
of business (a transaction which is 
bona fide, at arm’s length, and free 
from any donative intent), will be con-

sidered as made for an adequate and 
full consideration in money or money’s 
worth. A consideration not reducible to 
a value in money or money’s worth, as 
love and affection, promise of mar-
riage, etc., is to be wholly disregarded, 
and the entire value of the property 
transferred constitutes the amount of 
the gift. Similarly, a relinquishment or 
promised relinquishment of dower or 
curtesy, or of a statutory estate cre-
ated in lieu of dower or curtesy, or of 
other marital rights in the spouse’s 
property or estate, shall not be consid-
ered to any extent a consideration ‘‘in 
money or money’s worth.’’ See, how-
ever, section 2516 and the regulations 
thereunder with respect to certain 
transfers incident to a divorce. See also 
sections 2701, 2702, 2703 and 2704 and the 
regulations at §§ 25.2701–0 through 
25.2704–3 for special rules for valuing 
transfers of business interests, trans-
fers in trust, and transfers pursuant to 
options and purchase agreements. 

[T.D. 6334, 23 FR 8904, Nov. 15, 1958; 25 FR 
14021, Dec. 31, 1960; as amended by T.D. 8395, 
57 FR 4255, Feb. 4, 1992]

§ 25.2513–1 Gifts by husband or wife to 
third party considered as made one-
half by each. 

(a) A gift made by one spouse to a 
person other than his (or her) spouse 
may, for the purpose of the gift tax, be 
considered as made one-half by his 
spouse, but only if at the time of the 
gift each spouse was a citizen or resi-
dent of the United States. For purposes 
of this section, an individual is to be 
considered as the spouse of another in-
dividual only if he was married to such 
individual at the time of the gift and 
does not remarry during the remainder 
of the ‘‘calendar period’’ (as defined in 
§ 25.2502–1(c)(1)). 

(b) The provisions of this section will 
apply to gifts made during a particular 
‘‘calendar period’’ (as defined in 
§ 25.2502–1(c)(1)) only if both spouses 
signify their consent to treat all gifts 
made to third parties during that cal-
endar period by both spouses while 
married to each other as having been 
made one-half by each spouse. As to 
the manner and time for signifying 
consent, see § 25.2513–2. Such consent, if 
signified with respect to any calendar 
period, is effective with respect to all 
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