
190

26 CFR Ch. I (4–1–02 Edition)§ 53.4945–6

which made, to obtain full and com-
plete reports from the grantee on how 
the funds are spent, and to make full 
and detailed reports with respect to 
such grant to the Commissioner. With 
respect to any return filed with the In-
ternal Revenue Service before the expi-
ration of 90 days after October 30, 1972, 
the grantor may treat reports which 
satisfy the requirements of the state-
ment to be attached to Form 4720 for 
the year 1970 under ‘‘Specific Instruc-
tions—Question B’’ (items (1) through 
(5)) as satisfying the grantor reporting 
requirements with respect to ‘‘expend-
iture responsibility’’ grants. In the 
case of a private foundation required to 
file an annual return for a taxable year 
ending after January 1, 1970, and before 
December 31, 1970, the reporting re-
quirements imposed by section 
4945(h)(3) for such period shall be re-
garded as satisfied if such reports are 
made on the annual return for its first 
taxable year beginning after December 
31, 1969. 

[T.D. 7215, 37 FR 23161, Oct. 31, 1972; 37 FR 
23918, Nov. 10, 1972, as amended by T.D. 7233, 
37 FR 28162, Dec. 21, 1972; T.D. 7290, 38 FR 
31834, Nov. 19, 1973]

§ 53.4945–6 Expenditures for nonchari-
table purposes. 

(a) In general. Under section 4945(d)(5) 
the term ‘‘taxable expenditure’’ in-
cludes any amount paid or incurred by 
a private foundation for any purpose 
other than one specified in section 
170(c)(2)(B). Thus, ordinarily only an 
expenditure for an activity which, if it 
were a substantial part of the organiza-
tion’s total activities, would cause loss 
of tax exemption is a taxable expendi-
ture under section 4945(d)(5). For pur-
poses of this section and §§ 53.4945–1 
through 53.4945–5, the term ‘‘purposes 
described in section 170(c)(2)(B)’’ shall 
be treated as including purposes de-
scribed in section 170(c)(2)(B) whether 
or not carried out by an organization 
described in section 170(c). 

(b) Particular expenditures. (1) The fol-
lowing types of expenditures ordinarily 
will not be treated as taxable expendi-
tures under section 4945(d)(5): 

(i) Expenditures to acquire invest-
ments entered into for the purpose of 
obtaining income or funds to be used in 

furtherance of purposes described in 
section 170(c)(2)(B), 

(ii) Reasonable expenses with respect 
to investments described in subdivision 
(i) of this subparagraph, 

(iii) Payment of taxes, 
(iv) Any expenses which qualify as 

deductions in the computation of unre-
lated business income tax under sec-
tion 511, 

(v) Any payment which constitutes a 
qualifying distribution under section 
4942(g) or an allowable deduction under 
section 4940, 

(vi) Reasonable expenditures to 
evaluate, acquire, modify, and dispose 
of program-related investments, or 

(vii) Business expenditures by the re-
cipient of a program-related invest-
ment. 

(2) Conversely, any expenditures for 
unreasonable administrative expenses, 
including compensation, consultant 
fees, and other fees for services ren-
dered, will ordinarily be taxable ex-
penditures under section 4945(d)(5) un-
less the foundation can demonstrate 
that such expenses were paid or in-
curred in the good faith belief that 
they were reasonable and that the pay-
ment or incurrence of such expenses in 
such amounts was consistent with ordi-
nary business care and prudence. The 
determination whether an expenditure 
is unreasonable shall depend upon the 
facts and circumstances of the par-
ticular case. 

(c) Grants to ‘‘noncharitable’’ organi-
zations—(1) In general. Since a private 
foundation cannot make an expendi-
ture for a purpose other than a purpose 
described in section 170(c)(2)(B), a pri-
vate foundation may not make a grant 
to an organization other than an orga-
nization described in section 501(c)(3) 
unless 

(i) The making of the grant itself 
constitutes a direct charitable act or 
the making of a program-related in-
vestment, or 

(ii) Through compliance with the re-
quirements of subparagraph (2) of this 
paragraph, the grantor is reasonably 
assured that the grant will be used ex-
clusively for purposes described in sec-
tion 170(c)(2)(B). 
For purposes of this paragraph, an or-
ganization treated as a section 509(a)(1) 
organization under § 53.4945–5(a)(4) shall 
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be treated as an organization described 
in section 501(c)(3). 

(2) Grants other than transfers of assets 
described in § 1.507–3(c)(1). (i) If a private 
foundation makes a grant which is not 
a transfer of assets pursuant to any liq-
uidation, merger, redemption, recapi-
talization, or other adjustment, organi-
zation or reorganization to any organi-
zation (other than an organization de-
scribed in section 501(c)(3) except an or-
ganization described in section 
509(a)(4)), the grantor is reasonably as-
sured (within the meaning of subpara-
graph (1)(ii) of this paragraph) that the 
grant will be used exclusively for pur-
poses described in section 170(c)(2)(B) 
only if the grantee organization agrees 
to maintain and, during the period in 
which any portion of such grant funds 
remain unexpended, does continuously 
maintain the grant funds (or other as-
sets transferred) in a separate fund 
dedicated to one or more purposes de-
scribed in section 170(c)(2)(B). The 
grantor of a grant described in this 
paragraph must also comply with the 
expenditure responsibility provisions 
contained in sections 4945(d) and (h) 
and § 53.4945–5. 

(ii) For purposes of this paragraph, a 
foreign organization which does not 
have a ruling or determination letter 
that it is an organization described in 
section 501(c)(3) (other than section 
509(a)(4)) will be treated as an organiza-
tion described in section 501(c)(3) 
(other than section 509(a)(4)) if in the 
reasonable judgment of a foundation 
manager of the transferor private foun-
dation, the grantee organization is an 
organization described in section 
501(c)(3) (other than section 509(a)(4)). 
The term ‘‘reasonable judgment’’ shall 
be given its generally accepted legal 
sense within the outlines developed by 
judicial decisions in the law of trusts. 

(3) Transfers of assets described in 
§ 1.507–3(c)(1). If a private foundation 
makes a transfer of assets (other than 
a transfer described in subparagraph 
(1)(i) of this paragraph) pursuant to 
any liquidation, merger, redemption, 
recapitalization, or other adjustment, 
organization, or reorganization to any 
person, the transferred assets will not 
be considered used exclusively for pur-
poses described in section 170(c)(2)(B) 
unless the assets are transferred to a 

fund or organization described in sec-
tion 501(c)(3) (other than an organiza-
tion described in section 509(a)(4)) or 
treated as so described under section 
4947(a)(1). 

[T.D. 7215, 37 FR 23161, Oct. 31, 1972, as 
amended by T.D. 7233, 37 FR 28162, Dec. 21, 
1972]

Subpart G—Definitions and 
Special Rules

§ 53.4946–1 Definitions and special 
rules. 

(a) Disqualified person. (1) For pur-
poses of Chapter 42 and the regulations 
thereunder, the following are disquali-
fied persons with respect to a private 
foundation: 

(i) All substantial contributors to the 
foundation, as defined in section 507 
(d)(2) and the regulations thereunder. 

(ii) All foundation managers of the 
foundation as defined in section 4946 
(b)(1) and paragraph (f)(1)(i) of this sec-
tion, 

(iii) An owner of more than 20 per-
cent of: 

(a) The total combined voting power 
of a corporation, 

(b) The profits interest of a partner-
ship, 

(c) The beneficial interest of a trust 
or unincorporated enterprise. 
which is (during such ownership) a sub-
stantial contributor to the foundation, 
as defined in section 507(d)(2) and the 
regulations thereunder, 

(iv) A member of the family, as de-
fined in section 4946(d) and paragraph 
(h) of this section, of any of the indi-
viduals described in subdivision (i), (ii), 
or (iii) of this subparagraph, 

(v) A corporation of which more than 
35 percent of the total combined voting 
power is owned by persons described in 
subdivision (i), (ii), (iii), or (iv) of this 
subparagraph, 

(vi) A partnership of which more 
than 35 percent of the profits interest 
is owned by persons described in sub-
division (i), (ii), (iii), or (iv) of this sub-
paragraph, and 

(vii) A trust, estate, or unincor-
porated enterprise of which more than 
35 percent of the beneficial interest is 
owned by persons described in subdivi-
sion (i), (ii), (iii), or (iv) of this sub-
paragraph. 
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