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allow the employee to present informa-
tion to you within 60 days of the 
verification documenting that serious 
illness, injury, or other circumstances 
unavoidably precluded contact with 
the MRO and/or DER in the times pro-
vided. On the basis of such informa-
tion, you may reopen the verification, 
allowing the employee to present infor-
mation concerning whether there is a 
legitimate medical explanation for the 
confirmed test result.

§ 40.135 What does the MRO tell the 
employee at the beginning of the 
verification interview? 

(a) As the MRO, you must tell the 
employee that the laboratory has de-
termined that the employee’s test re-
sult was positive, adulterated, sub-
stituted, or invalid, as applicable. You 
must also tell the employee of the 
drugs for which his or her specimen 
tested positive, or the basis for the 
finding of adulteration or substitution. 

(b) You must explain the verification 
interview process to the employee and 
inform the employee that your decision 
will be based on information the em-
ployee provides in the interview. 

(c) You must explain that, if further 
medical evaluation is needed for the 
verification process, the employee 
must comply with your request for this 
evaluation and that failure to do so is 
equivalent of expressly declining to 
discuss the test result. 

(d) As the MRO, you must warn an 
employee who has a confirmed posi-
tive, adulterated, substituted or in-
valid test that you are required to pro-
vide to third parties drug test result 
information and medical information 
affecting the performance of safety-
sensitive duties that the employee 
gives you in the verification process 
without the employee’s consent (see 
§ 40.327). 

(1) You must give this warning to the 
employee before obtaining any medical 
information as part of the verification 
process. 

(2) For purposes of this paragraph (d), 
medical information includes informa-
tion on medications or other sub-
stances affecting the performance of 
safety-sensitive duties that the em-
ployee reports using or medical condi-
tions the employee reports having. 

(3) For purposes of this paragraph (d), 
the persons to whom this information 
may be provided include the employer, 
a SAP evaluating the employee as part 
of the return to duty process (see 
§ 40.293(g)), DOT, another Federal safe-
ty agency (e.g., the NTSB), or any state 
safety agency as required by state law. 

(e) You must also advise the em-
ployee that, after informing any third 
party about any medication the em-
ployee is using pursuant to a legally 
valid prescription under the Controlled 
Substances Act, you will allow 5 days 
for the employee to have the pre-
scribing physician contact you to de-
termine if the medication can be 
changed to one that does not make the 
employee medically unqualified or does 
not pose a significant safety risk. If, as 
an MRO, you receive such information 
from the prescribing physician, you 
must transmit this information to any 
third party to whom you previously 
provided information about the safety 
risks of the employee’s other medica-
tion. 

[65 FR 79526, Dec. 19, 2000, as amended at 66 
FR 41952, Aug. 9, 2001]

§ 40.137 On what basis does the MRO 
verify test results involving mari-
juana, cocaine, amphetamines, or 
PCP? 

(a) As the MRO, you must verify a 
confirmed positive test result for mari-
juana, cocaine, amphetamines, and/or 
PCP unless the employee presents a le-
gitimate medical explanation for the 
presence of the drug(s)/metabolite(s) in 
his or her system. 

(b) You must offer the employee an 
opportunity to present a legitimate 
medical explanation in all cases. 

(c) The employee has the burden of 
proof that a legitimate medical expla-
nation exists. The employee must 
present information meeting this bur-
den at the time of the verification 
interview. As the MRO, you have dis-
cretion to extend the time available to 
the employee for this purpose for up to 
five days before verifying the test re-
sult, if you determine that there is a 
reasonable basis to believe that the 
employee will be able to produce rel-
evant evidence concerning a legitimate 
medical explanation within that time.
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