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or revocation by Customs without no-
tice to any person other than the per-
son to whom the ruling letter was ad-
dressed. Accordingly, no other person 
should rely on the ruling letter or as-
sume that the principles of that ruling 
will be applied in connection with any 
transaction other than the one de-
scribed in the letter. However, any per-
son eligible to request a ruling under 
§ 177.1(c) may request information as to 
whether a previously-issued ruling let-
ter has been modified or revoked by 
writing the Commissioner of Customs, 
Attention: Office of Regulations and 
Rulings, Washington, DC 20229, and ei-
ther enclosing a copy of the ruling let-
ter or furnishing other information suf-
ficient to permit the ruling letter in 
question to be identified. 

(d)–(e) [Reserved] 

[T.D. 75–186, 40 FR 31929, July 30, 1975, as 
amended by T.D. 80–285, 45 FR 80105, Dec. 3, 
1980; T.D. 84–149, 49 FR 28699, July 16, 1984; 
T.D. 87–89, 52 FR 24446, July 1, 1987; T.D. 89–
1, 53 FR 51271, Dec. 21, 1988; T.D. 89–74, 54 FR 
31516, July 31, 1989; T.D. 02–49, 67 FR 53496, 
Aug. 16, 2002]

§ 177.10 Publication of decisions. 

(a) Generally. Within 90 days after 
issuing any interpretive decision under 
the Tariff Act of 1930, as amended, re-
lating to any Customs transaction 
(prospective, current, or completed), 
the Customs Service shall publish the 
decision in the Customs Bulletin or 
otherwise make it available for public 
inspection. For purposes of this para-
graph an interpretive decision includes 
any ruling letter, internal advice 
memorandum, or protest review deci-
sion. Disclosure is governed by 31 CFR 
part 1, 19 CFR part 103, and 19 CFR 
177.8(a)(3). 

(b) [Reserved] 
(c) Changes of practice. Before the 

publication of a ruling which has the 
effect of changing an established and 
uniform practice and which results in 
the assessment of a higher rate of duty 
within the meaning of 19 U.S.C. 1315(d), 
notice that the practice (or prior ruling 
on which that practice was based) is 
under review will be published in the 
FEDERAL REGISTER and interested par-
ties will be given an opportunity to 
make written submissions with respect 

to the correctness of the contemplated 
change. 

(d) Limiting rulings. A published rul-
ing may limit the application of a 
court decision to the specific article 
under litigation, or to an article of a 
specific class or kind of such merchan-
dise, or to the particular circumstances 
or entries which were the subject of the 
litigation. 

(e) Effective dates. Except as other-
wise provided in § 177.12(e) or in the rul-
ing itself, all rulings published under 
the provisions of this part will be ap-
plied immediately. If the ruling in-
volves merchandise, it will be applica-
ble to all unliquidated entries, except 
that a change of practice resulting in 
the assessment of a higher rate of duty 
or increased duties shall be effective 
only as to merchandise entered for con-
sumption or withdrawn from ware-
house for consumption on or after the 
90th day after publication of the 
change in the FEDERAL REGISTER. 

[T.D. 75–186, 40 FR 31929, July 30, 1975, as 
amended by T.D. 78–394, 43 FR 49792, Oct. 25, 
1978; T.D. 89–74, 54 FR 31517, July 31, 1989; 
T.D. 02–49, 67 FR 53496, Aug. 16, 2002]

§ 177.11 Requests for advice by field 
offices. 

(a) Generally. Advice or guidance as 
to the interpretation or proper applica-
tion of the Customs and related laws 
with respect to a specific Customs 
transaction may be requested by Cus-
toms Service field offices from the 
Headquarters Office at any time, 
whether the transaction is prospective, 
current, or completed. Advice as to the 
proper application of the Customs and 
related laws to a current transaction 
will be sought by a Customs Service 
field office whenever that office is re-
quested to do so, pursuant to paragraph 
(b) of this section, by an importer or 
other person having an interest in the 
transaction. Advice or guidance will be 
furnished by the Headquarters Office as 
a means of assisting Customs personnel 
in the orderly processing of Customs 
transactions under consideration by 
them and to insure the consistent ap-
plication of the Customs and related 
laws in the several Customs districts. 
Requests for advice received by the 
Headquarters Office will be processed 
as expeditiously as possible. 
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(b) Certain current transactions—(1) 
When a ruling has been issued—(i) Re-
quests by field offices. If any Customs 
Service office has issued a ruling letter 
with respect to a particular Customs 
transaction and the Customs Service 
field office having jurisdiction over 
that transaction believes that the rul-
ing should be modified or revoked, the 
field office will forward to the Head-
quarters Office, pursuant to 
§ 177.9(b)(1), a request that the ruling be 
reconsidered. The field office will no-
tify the importer or other person to 
whom the ruling letter was issued, in 
writing, that it has requested the 
Headquarters Office to reconsider the 
ruling. 

(ii) Requests by importers and others. If 
the importer or other person to whom 
a ruling letter is issued disagrees with 
the Customs Service field office having 
jurisdiction over the transaction to 
which the ruling relates as to the prop-
er application of the ruling to the 
transaction, the field office will, upon 
receipt of a written request submitted 
in accordance with the procedure set 
forth in paragraph (b)(3) of this section, 
request advice from the Headquarters 
Office as to the proper application of 
the ruling to the transaction. Such ad-
vice may not be requested for the pur-
pose of seeking reconsideration of a 
ruling with which the importer or 
other person to whom the ruling letter 
was issued disagrees. 

(2) When no ruling has been issued. In-
ternal advice will be sought by a Cus-
toms Service field office with respect 
to a current transaction for which no 
ruling was requested or issued under 
the provisions of this part whenever a 
difference of opinion exists as to the in-
terpretation or proper application of 
the Customs and related laws to the 
transaction, and the field office is re-
quested to seek such advice by an im-
porter or other person who would have 
been entitled, under § 177.1(c), to re-
quest a ruling with respect to the 
transaction, while prospective. The re-
quest must be submitted to the field of-
fice in writing and in accordance with 
the provisions of paragraph (b)(3) of 
this section. 

(3) Form of request by importers and 
others. An importer or other person re-
questing that a Customs Service field 

office seek advice from the Head-
quarters Office must make such a re-
quest, in writing, to the field office 
having jurisdiction over the trans-
action in question. The request shall 
contain a complete statement setting 
forth a description of the transaction, 
the specific questions presented, the 
applicable law, and an argument for 
the conclusions advocated. The state-
ment must also specify whether, to the 
knowledge of the person submitting 
the statement, the same transaction, 
or one identical to it, has ever been 
considered, or is currently being con-
sidered, by any Customs Service office. 
In addition, the statement should indi-
cate at which port or ports of entry 
identical or substantially identical 
merchandise has been entered. 

(4) Review of requests by importers and 
others. All requests submitted by im-
porters and other persons under para-
graph (b)(3) of this section, will be re-
viewed by the field office to which they 
are submitted. In the event a difference 
of opinion exists as to the description 
of the transaction or as to the point or 
points at issue, the person submitting 
the request will be so advised in writ-
ing. If agreement cannot be reached, 
both the statements of the person sub-
mitting the request and the field office 
will be forwarded to the Headquarters 
Office for consideration. 

(5) Refusal by Headquarters Office to 
furnish advice. The Headquarters Office 
may refuse to consider the questions 
presented to it in the form of a request 
for internal advice whenever (i) the 
Headquarters Office determines that 
the period of time necessary to give 
adequate consideration to the ques-
tions presented would result in a with-
holding of action with respect to the 
transaction, or in any other situation, 
that is inconsistent with the sound ad-
ministration of the Customs and re-
lated laws, and (ii) the questions pre-
sented can subsequently be raised by 
the importer or other interested party 
in the form of a protest filed in accord-
ance with the provisions of part 174 of 
this chapter. 

(6) Effect of advice received from the 
Headquarters Office. Advice furnished 
by the Headquarters Office in response 
to a request therefor represents the of-
ficial position of the Customs Service 
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as to the application of the Customs 
laws to the facts of a specific trans-
action. If the field office believes that 
the advice furnished by the Head-
quarters Office should be reconsidered, 
it shall promptly request such recon-
sideration. Otherwise, the advice fur-
nished by the Headquarters Office will 
be applied by the field office in its dis-
position of the Customs transaction in 
question. 

(7) Publication. Within 90 days after 
issuing an internal advice memo-
randum, the Customs Service shall 
publish the decision in the Customs 
Bulletin or otherwise make it available 
for public inspection. Disclosure is gov-
erned by 31 CFR part 1 and 19 CFR part 
103. 

(8) Judicial review of importers’ re-
quests. A refusal by the Headquarters 
Office to consider the questions raised 
by an importer in the form of a request 
for internal advice may be appealed to 
the Court of International Trade if the 
importer demonstrates to the Court 
that he would be irreparably harmed 
unless given an opportunity to obtain 
judicial review prior to the importa-
tion of the merchandise. 

[T.D. 75–186, 40 FR 31929, July 30, 1975, as 
amended by T.D. 78–394, 43 FR 49792, Oct. 25, 
1978; T.D. 80–285, 45 FR 80106, Dec. 3, 1980; 
T.D. 84–149, 49 FR 28699, July 16, 1984; T.D. 85–
90, 50 FR 21431, May 24, 1985; T.D. 89–74, 54 FR 
31517, July 31, 1989; T.D. 02–49, 67 FR 53496, 
Aug. 16, 2002]

§ 177.12 Modification or revocation of 
interpretive rulings, protest review 
decisions, and previous treatment 
of substantially identical trans-
actions. 

(a) General. An interpretive ruling, 
which includes an internal advice deci-
sion, issued under this part, or a hold-
ing or principle covered by a protest re-
view decision issued under part 174 of 
this chapter, if found to be in error or 
not in accord with the current views of 
Customs, may be modified or revoked 
by an interpretive ruling issued under 
this section. In addition, an interpre-
tive ruling issued under this section 
may have the effect of modifying or re-
voking the treatment previously ac-
corded by Customs to substantially 
identical transactions. A modification 
or revocation under this section must 
be carried out in accordance with the 

notice procedures set forth in para-
graph (b) or paragraph (c) of this sec-
tion except as otherwise provided in 
paragraph (d) of this section, and the 
modification or revocation will take ef-
fect as provided in paragraph (e) of this 
section. 

(b) Interpretive rulings or protest review 
decisions. Customs may modify or re-
voke an interpretive ruling or holding 
or principle covered by a protest review 
decision that has been in effect for less 
than 60 calendar days by simply giving 
written notice of the modification or 
revocation to the person to whom the 
original ruling was issued or whose 
current transaction was the subject of 
the internal advice decision or, in the 
case of a protest review decision, to the 
person identified on the Customs Form 
19 as the protestant or to any other 
person designated to receive notice of 
denial of a protest under § 174.30(b) of 
this chapter. However, when Customs 
contemplates the issuance of an inter-
pretive ruling that would modify or re-
voke an interpretive ruling or holding 
or principle covered by a protest review 
decision which has been in effect for 60 
or more calendar days, the following 
procedures will apply: 

(1) Publication of proposed action. A 
notice proposing the modification or 
revocation and inviting public com-
ment on the proposal will be published 
in the Customs Bulletin. The notice will 
refer to all previously issued interpre-
tive rulings or protest review decisions 
that Customs has identified as being 
the subject of the proposed action and 
will invite any member of the public 
who has received another interpretive 
ruling or protest review decision in-
volving the issue that is the subject of 
the proposed action to advise Customs 
of that fact. Interested parties will 
have 30 calendar days from the date of 
publication of the notice to submit 
written comments on the proposed 
modification or revocation and to ad-
vise Customs in writing that they are 
recipients of an affected interpretive 
ruling or protest review decision that 
was not identified in the notice. 

(2) Notice of final action. In the ab-
sence of extraordinary circumstances, 
within 30 calendar days after the close 
of the public comment period, any sub-
mitted comments will be considered 
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