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§ 74.936 Emissions and bandwidth. 
(a) An ITFS station may employ am-

plitude modulation (C3F) for the trans-
mission of the visual signal and fre-
quency modulation (F3E) or (G3E) for 
the transmission of the aural signal 
when transmitting a standard analog 
television signal. Quadrature ampli-
tude modulation (QAM), digital ves-
tigial sideband modulation (VSB), 
quadrature phase shift key modulation 
(QPSK), code division multiple access 
(CDMA) and orthogonal frequency divi-
sion multiplex (OFDM) emissions may 
be employed, subject to compliance 
with the policies set forth in the De-
claratory Ruling and Order, 11 FCC Rcd 
18839 (1996). Use of OFDM also is sub-
ject to the subsequently Digital Declar-
atory Ruling and Order, DA 99–554 (Mass 
Med. Bur. rel. Mar. 19, 1999). Other dig-
ital emissions may be added to those 
authorized above, including emissions 
with non-uniform power spectral den-
sity, if the applicant provides informa-
tion in accordance with the guidelines 
and procedures set forth in the Declara-
tory Ruling and Order which clearly 
demonstrates the spectral occupancy 
and interference characteristics of the 
emission. The licensee may subchan-
nelize its authorized bandwidth, pro-
vided that digital modulation is em-
ployed and the aggregate power does 
not exceed the authorized power for the 
channel, and may utilize all or a por-
tion of its authorized bandwidth for 
ITFS response stations authorized pur-
suant to § 74.939. The licensee may also, 
jointly with affected adjacent channel 
licensees, transmit utilizing bandwidth 
in excess of its authorized frequencies, 
provided that digital modulation is em-
ployed, all power spectral density re-
quirements set forth in this part are 
met and the out-of-band emissions re-
strictions set forth in § 74.936 are met 
at the edges of the channels employed. 
The wider channels thus created may 
be redivided to create narrower chan-
nels. 

(b) Notwithstanding the above, any 
digital emission which complies with 
the out-of-band emission restrictions of 
§ 21.908 of this chapter may be used in 
the following circumstances: 

(1) At any ITFS main or booster sta-
tion transmitter which is located more 
than 160.94 km (100 miles) from the 

nearest boundary of all cochannel and 
adjacent channel ITFS and MDS pro-
tected service areas, including Basic 
Trading Areas and Partitioned Service 
Areas; and 

(2) At all ITFS response station 
transmitters within a response service 
area if all points along the response 
service area boundary line are more 
than 160.94 km (100 miles) from the 
nearest boundary of all cochannel and 
adjacent channel ITFS and MDS pro-
tected service areas, including Basic 
Trading Areas and Partitioned Service 
Areas; and 

(3) At any ITFS transmitter where 
all parties entitled by this part to in-
terference protection from that trans-
mitter have mutually consented to the 
use at that transmitter of such emis-
sions. 

(c) The maximum out-of-band power 
of an ITFS station transmitter or 
booster transmitting on a single 6 MHz 
channel with an EIRP in excess of ¥9 
dBW employing analog modulation 
shall be attenuated at the channel 
edges by at least 38 dB relative to the 
peak visual carrier, then linearly slop-
ing from that level to at least 60 dB of 
attenuation at 1 MHz below the lower 
band edge and 0.5 MHz above the upper 
band edge, and attenuated at least 60 
dB at all other frequencies. The max-
imum out-of-band power of an ITFS 
station transmitter or booster trans-
mitting on a single 6 MHz channel or a 
portion thereof with an EIRP in excess 
of ¥9 dBW (or, when subchannels are 
used, the appropriately adjusted value 
based upon the ratio of the channel-to-
subchannel bandwidths) employing dig-
ital modulation shall be attenuated at 
the 6 MHz channel edges at least 25 dB 
relative to the licensed average 6 MHz 
channel power level, then attenuated 
along a linear slope to at least 40 dB at 
250 kHz beyond the nearest channel 
edge, then attenuated along a linear 
slope from that level to at least 60 dB 
at 3 MHz above the upper and below the 
lower licensed channel edges, and at-
tenuated at least 60 dB at all other fre-
quencies. Notwithstanding the fore-
going, in situations where an ITFS sta-
tion or booster station transmits, or 
where adjacent channel licensees joint-
ly transmit, a single signal over more 
than one contiguous 6 MHz channel 
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utilizing digital modulation with an 
EIRP in excess of ¥9 dBW (or, when 
subchannels or superchannels are used, 
the appropriately adjusted value based 
upon the ratio of 6 MHz to the sub-
channel or superchannel bandwidth), 
the maximum out-of-band power shall 
be attenuated at the channel edges of 
those combined channels at least 25 dB 
relative to the power level of each 
channel, then attenuated along a linear 
slope from that level to at least 40 dB 
at 250 kHz above or below the channel 
edges of those combined channels, then 
attenuated along a linear slope from 
that level to at least 60 dB at 3 MHz 
above the upper and below the lower 
edges of those combined channels, and 
attenuated at least 60 dB at all other 
frequencies. However, should harmful 
interference occur as a result of emis-
sions outside the assigned channel, ad-
ditional attenuation may be required. 
A transmitter licensed prior to Novem-
ber 1, 1991, that remains at the station 
site initially licensed, and does not 
comply with this paragraph, may con-
tinue to be used for its life if it does 
not cause harmful interference to the 
operation of any other licensee. Any 
non-conforming transmitter replaced 
after November 1, 1991, must be re-
placed by a transmitter meeting the re-
quirements of this paragraph. 

(d) A booster transmitting on mul-
tiple contiguous or non-contiguous 
channels carrying separate signals (a 
‘‘broadband’’ booster) with an EIRP in 
excess of ¥9 dBW per 6 MHz channel 
and employing analog, digital or a 
combination of these modulations shall 
have the following characteristics: 

(1) For broadband boosters operating 
in the frequency range of 2.150–2.160/2 
GHz, the maximum out-of-band power 
shall be attenuated at the upper and 
lower channel edges forming the band 
edges by at least 25 dB relative to the 
licensed analog peak visual carrier or 
digital average power level (or, when 
subchannels are used, the appro-
priately adjusted value based on upon 
the ratio of the channel-to-subchannel 
bandwidths), then linearly sloping from 
that level to at least 40 dB of attenu-
ation at 0.25 MHz above and below the 
band edges, then linearly sloping from 
that level to at least 60 dB of attenu-
ation at 3.0 MHz above and below the 

band edges, and attenuated at least 60 
dB at all other frequencies. 

(2) For broadband boosters operating 
in the frequency range of 2.500–2.690 
GHz, the maximum out-of-band power 
shall be attenuated at the upper and 
lower channel edges forming the band 
edges by at least 25 dB relative to the 
licensed analog peak visual carrier or 
digital average power level (or, when 
subchannels are used, the appro-
priately adjusted value based on upon 
the ratio of the channel-to-subchannel 
bandwidths), then linearly sloping from 
that level to at least 40 dB of attenu-
ation at 0.25 MHz above and below the 
band edges, then linearly sloping from 
that level to at least 50 dB of attenu-
ation at 3.0 MHz above and below the 
band edges, then linearly sloping from 
that level to at least 60 dB of attenu-
ation at 20 MHz above and below the 
band edges, and attenuated at least 60 
dB at all other frequencies. 

(3) Within unoccupied channels in the 
frequency range of 2.500–2.690 GHz, the 
maximum out-of-band power shall be 
attenuated at the upper and lower 
channel edges of an unoccupied channel 
by at least 25 dB relative to the li-
censed analog peak visual carrier 
power level or digital average power 
level of the occupied channels (or, 
when subchannels or 125 kHz channels 
are used, the appropriately adjusted 
value based upon the ratio of the chan-
nel-to-subchannel bandwidths), then 
linearly sloping from that level to at 
least 40 dB of attenuation at 0.25 MHz 
above and below the occupied channel 
edges, then linearly sloping from that 
level to at least 50 dB of attenuation at 
3.0 MHz above and below the occupied 
channel edges, and attenuated at least 
50 dB at all other unoccupied fre-
quencies. 

(e) Boosters operating with an EIRP 
less than ¥9 dBW per 6 MHz channel 
shall have no particular out-of-band 
power attenuation requirement, except 
that if they cause harmful inter-
ference, their operation shall be termi-
nated within 2 hours of notification by 
the Commission until the interference 
can be cured. 

(f) The maximum out-of-band power 
of an ITFS response station using all 
or part of a 6 MHz channel, employing 
digital modulation and transmitting 
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with an EIRP greater than ¥6 dBW per 
6 MHz channel shall be attenuated (as 
measured in accordance with § 21.908(e)) 
at the 6 MHz channel edges at least 25 
dB relative to the average 6 MHz chan-
nel power level, then attenuated along 
a linear slope to at least 40 dB at 250 
kHz beyond the nearest channel edge, 
then attenuated along a linear slope 
from that level to at least 60 dB at 3 
MHz above the upper and below the 
lower licensed channel edges, and at-
tenuated at least 60 dB at all other fre-
quencies. The maximum out-of-band 
power of an ITFS response station 
using all or part of a 6 MHz channel, 
employing digital modulation and 
transmitting with an EIRP no greater 
than ¥6 dBW per 6 MHz channel shall 
be attenuated (as measured in accord-
ance with § 21.908(e)) at the channel 
edges at least 25 dB relative to the av-
erage 6 MHz channel transmitter out-
put power level (P), then attenuated 
along a linear slope to at least 40 dB or 
33+10log(P) dB, whichever is the lesser 
attenuation, at 250 kHz beyond the 
nearest channel edge, then attenuated 
along a linear slope from that level to 
at least 60 dB or 43+10log(P) dB, which-
ever is the lesser attenuation, at 3 MHz 
above the upper and below the lower li-
censed channel edges, and attenuated 
at least 60 dB or 43+10log(P) dB, which-
ever is the lesser attenuation, at all 
other frequencies. Where ITFS re-
sponse stations with digital modula-
tion utilize all or part of more than one 
contiguous 6 MHz channel to form a 
larger channel (e.g., a channel of width 
12 MHz), the above-specified attenu-
ations shall be applied only at the 
upper and lower edges of the overall 
combined channel. Notwithstanding 
these provisions, should harmful inter-
ference occur as a result of emissions 
outside the assigned channel(s), addi-
tional attenuation may be required by 
the Commission. 

(g) The requirements of § 73.687(c)(2) 
will be considered to be satisfied inso-
far as measurements of operating 
power are concerned if the transmitter 
is equipped with instruments for deter-
mining the combined visual and aural 
operating power. However, licensees 
are expected to maintain the operating 
powers within the limits specified in 
§ 74.935. Measurements of the separate 

visual and aural operating powers must 
be made at sufficiently frequent inter-
vals to insure compliance with the 
rules, and in no event less than once a 
month. However, the provisions of 
§ 73.687(c)(2) and of this paragraph shall 
not be applicable to ITFS response sta-
tions or to low power ITFS booster sta-
tions authorized pursuant to § 74.985(e). 

(h) Compliance with the out-of-band 
emissions limitations shall be estab-
lished in accordance with § 21.908(e) of 
this chapter. 

[63 FR 65117, Nov. 25, 1998, as amended at 64 
FR 63740, Nov. 22, 1999; 65 FR 46622, July 31, 
2000]

§ 74.937 Antennas. 
(a) In order to minimize the hazard of 

harmful cochannel and adjacent chan-
nel interference from other stations, 
directive receiving antennas should be 
used at all receiving locations other 
than response station hubs and re-
sponse stations operating with an 
EIRP no greater than ¥6 dBW per 6 
MHz channel. The choice of receiving 
antennas is left to the discretion of the 
licensee. However, for the purpose of 
interference calculations, except as set 
forth in § 74.939, the general character-
istics of the reference receiving an-
tenna shown in Figure 1 of this section 
(i.e., a 0.6 meter (2 foot) parabolic re-
flector antenna, are assumed to be used 
in accordance with the provisions of 
§ 74.903(a)(3) unless pertinent data is 
submitted of the actual antenna in use 
for reception. Licensees may install re-
ceiving antennas with general charac-
teristics superior to those of the ref-
erence antenna. Should interference 
occur and it can be demonstrated that 
the existing receiving antenna is inad-
equate, a more suitable antenna should 
be installed. In such cases, installation 
of the new receiving antenna will be 
the responsibility of the system oper-
ator serving the receive site. A re-
sponse station operating with an EIRP 
no greater than ¥6 dBW per 6 MHz 
channel may use an omnidirectional 
receiving antenna. However, for the 
purpose of interference protection, 
such response stations will be treated 
as if utilizing a receive antenna meet-
ing the requirements of the reference 
receiving antenna shown in Figure 1 of 
this section.
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