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systems classified under ECCN 4A003.a, 
.b, or .c that qualify for License Excep-
tion CTP must be evaluated on the 
basis of CTP, to the exclusion of all 
other technical parameters, except for 
parameters of Missile Technology con-
cern, or ECCN 4A003.e (equipment per-
forming analog-to-digital conversions 
exceeding the limits in ECCN 
3A001.a.5.a). This License Exception 
does not authorize the export or reex-
port of computers controlled for MT 
purposes regardless of the CTP. Assem-
blies performing analog-to-digital con-
versions are evaluated under Category 
3—Electronics, ECCN 3A001.a.5.a. 

(2) Related equipment classified 
under ECCN 4A003.d, .e, .f, or .g may be 
exported or reexported under License 
Exceptions GBS or CIV. When related 
equipment is exported or reexported as 
part of a computer system, NLR or Li-
cense Exception CTP is available for 
the computer system and the related 
equipment, as appropriate. 

(m) Interpretation 13: Encryption soft-
ware controlled for EI reasons. 
Encryption software controlled for EI 
reasons under ECCN 5D002 may be pre-
loaded on a laptop and exported under 
the tools of trade provision of License 
Exception TMP or the personal use ex-
emption under License Exception BAG, 
subject to the terms and conditions of 
such License Exceptions. This provi-
sion replaces the personal use exemp-
tion of the International Traffic and 
Arms Regulations (ITAR) that existed 
for such software prior to December 30, 
1996. Neither License Exception TMP 
nor License Exception BAG contains a 
reporting requirement. 

(n) Interpretation 14: Encryption com-
modity and software reviews. Review of 
encryption commodities or software is 
required to determine the eligibility of 
certain encryption items under License 
Exception ENC (see § 740.17 of the EAR) 
or to release certain encryption items 
from ‘‘EI’’ controls (see § 742.15(b)(2) of 
the EAR). Note that subsequent bun-
dling, patches, upgrades or releases, in-
cluding name changes, may be exported 
or reexported under the applicable pro-
visions of the EAR without further re-
view as long as the functional 
encryption capacity of the originally 
reviewed product has not been modified 
or enhanced. This interpretation does 

not extend to products controlled 
under a different category on the CCL. 

[61 FR 12920, Mar. 25, 1996, as amended at 61 
FR 67450, Dec. 23, 1996; 62 FR 6686, Feb. 12, 
1997; 62 FR 25469, 25470, May 9, 1997; 63 FR 
50525, Sept. 22, 1998; 65 FR 62609, Oct. 19, 2000; 
66 FR 49525, Sept. 28, 2001; 67 FR 38868, June 
6, 2002]

§ 770.3 Interpretations related to ex-
ports of technology and software to 
destinations in Country Group D:1. 

(a) Introduction. This section is in-
tended to provide you additional guid-
ance on how to determine whether 
your technology or software would be 
eligible for a License Exception, may 
be exported under NLR, or require a li-
cense, for export to Country Group D:1. 

(b) Scope of licenses. The export of 
technology and software under a li-
cense is authorized only to the extent 
specifically indicated on the face of the 
license. The only technology and soft-
ware related to equipment exports that 
may be exported without a license is 
technology described in §§ 734.7 through 
734.11 of the EAR; operating technology 
and software described in § 740.13(a) of 
the EAR; sales technology described in 
§ 740.13(b) of the EAR; and software up-
dates described in § 740.13(c) of the 
EAR. 

(c) Commingled technology and soft-
ware. (1) U.S.-origin technology does 
not lose its U.S.-origin when it is 
redrawn, used, consulted, or otherwise 
commingled abroad in any respect with 
other technology of any other origin. 
Therefore, any subsequent or similar 
technical data prepared or engineered 
abroad for the design, construction, op-
eration, or maintenance of any plant or 
equipment, or part thereof, which is 
based on or utilizes any U.S.-origin 
technology, is subject to the EAR in 
the same manner as the original U.S.-
origin technology, including license re-
quirements, unless the commingled 
technology is not subject to the EAR 
by reason of the de minimis exclusions 
described in § 734.4 of the EAR. 

(2) U.S.-origin software that is incor-
porated into or commingled with for-
eign-origin software does not lose its 
U.S.-origin. Such commingled software 
is subject to the EAR is the same man-
ner as the original U.S.-origin soft-
ware, including license requirements, 
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unless the commingled software is not 
subject to the EAR by reason of the de 
minimis exclusions described in § 734.4 of 
the EAR. 

(d) Certain License Exception. The fol-
lowing questions and answers are in-
tended to further clarify the scope of 
technology and software eligible for a 
License Exception. 

(1)(i) Question 1. (A) Our engineers, in 
installing or repairing equipment, use 
techniques (experience as well as pro-
prietary knowledge of the internal 
componentry or specifications of the 
equipment) that exceed what is pro-
vided in the standard manuals or in-
structions (including training) given to 
the customer. In some cases, it is also 
a condition of the license that such in-
formation provided to the customer be 
constrained to the minimum necessary 
for normal installation, maintenance 
and operation situations. 

(B) Can we send an engineer (with 
knowledge and experience) to the cus-
tomer site to perform the installation 
or repair, under the provisions of Li-
cense Exception TSU for operation 
technology and software described in 
§ 740.13(a) of the EAR, if it is under-
stood that he is restricted by our nor-
mal business practices to performing 
the work without imparting the knowl-
edge or technology to the customer 
personnel? 

(ii) Answer 1. Export of technology 
includes release of U.S.-origin data in a 
foreign country, and ‘‘release’’ includes 
‘‘application to situations abroad of 
personal knowledge or technical expe-
rience acquired in the United States.’’ 
As the release of technology in the cir-
cumstances described here would ex-
ceed that permitted under the License 
Exception TSU for operation tech-
nology and software described in 
§ 740.13(a) of the EAR, a license would 
be required even though the technician 
could apply the data without disclosing 
it to the customer. 

(2)(i) Question 2. We plan, according 
to our normal business practices, to 
train customer engineers to maintain 
equipment that we have exported under 
a license, License Exception, or NLR. 
The training is contractual in nature, 
provided for a fee, and is scheduled to 
take place in part in the customer’s fa-
cility and in part in the U.S. Can we 

now proceed with this training at both 
locations under a License Exception? 

(ii) Answer 2. (A) Provided that this is 
your normal training, and involves 
technology contained in your manuals 
and standard instructions for the ex-
ported equipment, and meets the other 
requirements of License Exception 
TSU for operation technology and soft-
ware described in § 740.13(a), the train-
ing may be provided within the limits 
of those provisions of License Excep-
tion TSU. The location of the training 
is not significant, as the export occurs 
at the time and place of the actual 
transfer or imparting of the technology 
to the customer’s engineers. 

(B) Any training beyond that covered 
under the provisions of License Excep-
tion TSU for operation technology and 
software described in § 740.13(a), but 
specifically represented in your license 
application as required for this cus-
tomer installation, and in fact author-
ized on the face of the license or a sepa-
rate technology license, may not be un-
dertaken while the license is suspended 
or revoked. 

[61 FR 12920, Mar. 25, 1996, as amended at 61 
FR 64286, Dec. 4, 1996; 62 FR 25470, May 9, 
1997; 65 FR 14860, Mar. 20, 2000]

PART 772—DEFINITIONS OF TERMS

AUTHORITY: 50 U.S.C. app. 2401 et seq.; 50 
U.S.C. 1701 et seq.; E.O. 13222, 66 FR 44025, 3 
CFR, 2001 Comp., p. 783; Notice of August 14, 
2002, 67 FR 53721, August 16, 2002.

SOURCE: 61 FR 12925, Mar. 25, 1996, unless 
otherwise noted.

§ 772.1 Definitions of terms as used in 
the Export Administration Regula-
tions (EAR). 

The following are definitions of 
terms as used in the Export Adminis-
tration Regulations (EAR). In this 
part, references to the EAR are ref-
erences to 15 CFR chapter VII, sub-
chapter C. Those terms in quotation 
marks refer to terms used on the Com-
merce Control List (CCL) (Supplement 
No. 1 to part 774 of the EAR). Par-
enthetical references following the 
terms in quotation marks (i.e., (Cat 5)) 
refer to the CCL category in which 
that term is found. If a term is used in 
only one Export Control Classification 
Number (ECCN) on the CCL, then that 
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