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finding that the case presents such an 
exceptional or unusual disability pic-
ture with such related factors as 
marked interference with employment 
or frequent periods of hospitalization 
as to render impractical the applica-
tion of the regular schedular standards. 

(2) Pension. Where the evidence of 
record establishes that an applicant for 
pension who is basically eligible fails 
to meet the disability requirements 
based on the percentage standards of 
the rating schedule but is found to be 
unemployable by reason of his or her 
disability(ies), age, occupational back-
ground and other related factors, the 
following are authorized to approve on 
an extra-schedular basis a permanent 
and total disability rating for pension 
purposes: the Veterans Service Center 
Manager; or where regular schedular 
standards are met as of the date of the 
rating decision, the rating board. 

(3) Effective dates. The effective date 
of these extra-schedular evaluations 
granting or increasing benefits will be 
in accordance with § 3.400(b)(1) and (2) 
as to original and reopened claims and 
in accordance with § 3.400(o) in claims 
for increased benefits. 

(c) Advisory opinion. Cases in which 
application of the schedule is not un-
derstood or the propriety of an extra- 
schedular rating is questionable may 
be submitted to Central Office for advi-
sory opinion. 

CROSS REFERENCES: Effective dates; dis-
ability benefits. See § 3.400(b). Effective 
dates; increases. See § 3.400(o). 

[26 FR 1583, Feb. 24, 1961, as amended at 29 
FR 1463, Jan. 29, 1964; 37 FR 10442, May 23, 
1972; 39 FR 5315, Feb. 12, 1974; 39 FR 32988, 
Sept. 13, 1974; 40 FR 57459, Dec. 10, 1975; 61 FR 
20727, May 8, 1996] 

§ 3.322 Rating of disabilities aggra-
vated by service. 

(a) Aggravation of preservice disability. 
In cases involving aggravation by ac-
tive service, the rating will reflect only 
the degree of disability over and above 
the degree of disability existing at the 
time of entrance into active service, 
whether the particular condition was 
noted at the time of entrance into ac-
tive service, or whether it is deter-
mined upon the evidence of record to 
have existed at that time. It is nec-
essary to deduct from the present eval-

uation the degree, if ascertainable, of 
the disability existing at the time of 
entrance into active service, in terms 
of the rating schedule except that if 
the disability is total (100 percent) no 
deduction will be made. If the degree of 
disability at the time of entrance into 
service is not ascertainable in terms of 
the schedule, no deduction will be 
made. 

(b) Aggravation of service-connected 
disability. Where a disease or injury in-
curred in peacetime service is aggra-
vated during service in a period of war, 
or conversely, where a disease or injury 
incurred in service during a period of 
war is aggravated during peacetime 
service, the entire disability flowing 
from the disease or injury will be serv-
ice connected based on the war service. 

CROSS REFERENCES: Principles relating to 
service connection. See § 3.303. Aggravation 
of preservice disability. See § 3.306. 

[26 FR 1583, Feb. 24, 1961] 

§ 3.323 Combined ratings. 
(a) Compensation—(1) Same type of 

service. When there are two or more 
service-connected compensable disabil-
ities a combined evaluation will be 
made following the tables and rules 
prescribed in the 1945 Schedule for Rat-
ing Disabilities. 

(2) Wartime and peacetime service. 
Evaluation of wartime and peacetime 
service-connected compensable disabil-
ities will be combined to provide for 
the payment of wartime rates of com-
pensation. (38 U.S.C. 1157) Effective 
July 1, 1973, it is immaterial whether 
the disabilities are wartime or peace-
time service-connected since all dis-
abilities are compensable under 38 
U.S.C. 1114 and 1115 on and after that 
date. 

(b) Pension—(1) Nonservice-connected 
disabilities. Evaluation of two or more 
nonservice-connected disabilities not 
the result of the veteran’s own willful 
misconduct will be combined as pro-
vided in paragraph (a)(1) of this sec-
tion. 

(2) Service-connected and nonservice- 
connected disabilities. Evaluations for 
service-connected disabilities may be 
combined with evaluations for disabil-
ities not shown to be service connected 
and not the result of the veteran’s own 
willful misconduct. 
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CROSS REFERENCES: ‘‘Willful misconduct.’’ 
See § 3.1(n). Pension. See § 3.3. Line of duty 
and misconduct. See § 3.301. Service connec-
tion for mental unsoundness in suicide. See 
§ 3.302. 

[26 FR 1583, Feb. 24, 1961, as amended at 38 
FR 21923, Aug. 14, 1973; 61 FR 20438, May 7, 
1996] 

§ 3.324 Multiple noncompensable serv-
ice-connected disabilities. 

Whenever a veteran is suffering from 
two or more separate permanent serv-
ice-connected disabilities of such char-
acter as clearly to interfere with nor-
mal employability, even though none 
of the disabilities may be of compen-
sable degree under the 1945 Schedule 
for Rating Disabilities the rating agen-
cy is authorized to apply a 10-percent 
rating, but not in combination with 
any other rating. 

[40 FR 56435, Dec. 3, 1975] 

§ 3.325 [Reserved] 

§ 3.326 Examinations. 

For purposes of this section, the term 
examination includes periods of hos-
pital observation when required by VA. 

(a) Where there is a claim for dis-
ability compensation or pension but 
medical evidence accompanying the 
claim is not adequate for rating pur-
poses, a Department of Veterans Af-
fairs examination will be authorized. 
This paragraph applies to original and 
reopened claims as well as claims for 
increase submitted by a veteran, sur-
viving spouse, parent, or child. Individ-
uals for whom an examination has been 
scheduled are required to report for the 
examination. 

(b) Provided that it is otherwise ade-
quate for rating purposes, any hospital 
report, or any examination report, 
from any government or private insti-
tution may be accepted for rating a 
claim without further examination. 
However, monetary benefits to a 
former prisoner of war will not be de-
nied unless the claimant has been of-
fered a complete physical examination 
conducted at a Department of Veterans 
Affairs hospital or outpatient clinic. 

(c) Provided that it is otherwise ade-
quate for rating purposes, a statement 
from a private physician may be ac-

cepted for rating a claim without fur-
ther examination. 

(Authority: 38 U.S.C. 5107(a)) 

CROSS REFERENCE: Failure to report for VA 
examination. See § 3.655. 

[60 FR 52864, Oct. 11, 1995, as amended at 66 
FR 45632, Aug. 29, 2001] 

§ 3.327 Reexaminations. 

(a) General. Reexaminations, includ-
ing periods of hospital observation, will 
be requested whenever VA determines 
there is a need to verify either the con-
tinued existence or the current sever-
ity of a disability. Generally, reexam-
inations will be required if it is likely 
that a disability has improved, or if 
evidence indicates there has been a ma-
terial change in a disability or that the 
current rating may be incorrect. Indi-
viduals for whom reexaminations have 
been authorized and scheduled are re-
quired to report for such reexamina-
tions. Paragraphs (b) and (c) of this 
section provide general guidelines for 
requesting reexaminations, but shall 
not be construed as limiting VA’s au-
thority to request reexaminations, or 
periods of hospital observation, at any 
time in order to ensure that a dis-
ability is accurately rated. 

(Authority: 38 U.S.C. 501) 

(b) Compensation cases—(1) Scheduling 
reexaminations. Assignment of a 
prestabilization rating requires reex-
amination within the second 6 months 
period following separation from serv-
ice. Following initial Department of 
Veterans Affairs examination, or any 
scheduled future or other examination, 
reexamination, if in order, will be 
scheduled within not less than 2 years 
nor more than 5 years within the judg-
ment of the rating board, unless an-
other time period is elsewhere speci-
fied. 

(2) No periodic future examinations 
will be requested. In service-connected 
cases, no periodic reexamination will 
be scheduled: (i) When the disability is 
established as static; 

(ii) When the findings and symptoms 
are shown by examinations scheduled 
in paragraph (b)(2)(i) of this section or 
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