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of the engine or whom to contact for further 
information. 

* * * * * 

§ 1068.225 What are the provisions for 
exempting engines for national se-
curity? 

(a) You are eligible for the exemption 
for national security only if you are a 
manufacturer. 

(b) Your engine is exempt without a 
request if you produce it for a piece of 
equipment owned or used by an agency 
of the federal government responsible 
for national defense, where the equip-
ment has armor, permanently attached 
weaponry, or other substantial features 
typical of military combat. 

(c) You may request a national secu-
rity exemption for engines not meeting 
the conditions of paragraph (b) of this 
section, as long as your request is en-
dorsed by an agency of the federal gov-
ernment responsible for national de-
fense. In your request, explain why you 
need the exemption. 

EFFECTIVE DATE NOTE: At 69 FR 39267, June 
29, 2004, § 1068.225 was amended by adding 
paragraph (d), effective Aug. 30, 2004. For the 
convenience of the user, the revised text is 
set forth as follows: 

§ 1068.225 What are the provisions for ex-
empting engines for national security? 

* * * * * 

(d) Add a legible label, written in block let-
ters in English, to each engine exempted 
under this section. The label must be perma-
nently secured to a readily visible part of the 
engine needed for normal operation and not 
normally requiring replacement, such as the 
engine block. This label must include at 
least the following items: 

(1) The label heading ‘‘EMISSION CON-
TROL INFORMATION’’. 

(2) Your corporate name and trademark. 
(3) Engine displacement, engine family 

identification (as applicable), and model year 
of the engine or whom to contact for further 
information. 

(4) The statement ‘‘THIS ENGINE HAS AN 
EXEMPTION FOR NATIONAL SECURITY 
UNDER 40 CFR 1068.225.’’. 

§ 1068.230 What are the provisions for 
exempting engines for export? 

(a) If you export a new engine to a 
country with emission standards iden-
tical to ours, we will not exempt it. 

These engines must comply with our 
certification requirements. 

(b) If you export an engine to a coun-
try with different emission standards 
or no emission standards, it is exempt 
from the prohibited acts in this part 
without a request. If you produce an 
exempt engine for export and it is sold 
or offered for sale to someone in the 
United States (except for export), we 
will void the exemption. 

(c) Label each exempted engine and 
shipping container with a label or tag 
showing the engine is not certified for 
sale or use in the United States. The 
label must include at least the state-
ment ‘‘THIS ENGINE IS SOLELY FOR 
EXPORT AND IS THEREFORE IS EX-
EMPT UNDER 40 CFR 1068.230 FROM 
U.S. EMISSION STANDARDS AND 
RELATED REQUIREMENTS.’’. 

EFFECTIVE DATE NOTE: At 69 FR 39267, June 
29, 2004, § 1068.230 was amended by revising 
paragraph (c), effective Aug. 30, 2004. For the 
convenience of the user, the revised text is 
set forth as follows: 

§ 1068.230 What are the provisions for ex-
empting engines for export? 

* * * * * 

(c) Label each exempted engine and ship-
ping container with a label or tag showing 
the engine is not certified for sale or use in 
the United States. These labels need not be 
permanently attached to the engines. The 
label must include at least the statement 
‘‘THIS ENGINE IS SOLELY FOR EXPORT 
AND IS THEREFORE EXEMPT UNDER 40 
CFR 1068.230 FROM U.S. EMISSION STAND-
ARDS AND RELATED REQUIREMENTS.’’. 

§ 1068.235 What are the provisions for 
exempting engines used solely for 
competition? 

(a) New engines you produce that are 
used solely for competition are gen-
erally excluded from emission stand-
ards. See the standard-setting parts for 
specific provisions where applicable. 

(b) If you modify an engine after it 
has been placed into service in the 
United States so it will be used solely 
for competition, it is exempt without 
request. This exemption applies only to 
the prohibition in § 1068.101(b)(1) and is 
valid only as long as the engine is used 
solely for competition. 
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(c) If you modify an engine under this 
exemption, you must destroy the origi-
nal emission label. If you sell or give 
one of these engines to someone else, 
you must tell the new owner in writing 
that it may be used only for competi-
tion. 

EFFECTIVE DATE NOTE: At 69 FR 39267, June 
29, 2004, § 1068.235 was amended by revising 
paragraph (c), effective Aug. 30, 2004. For the 
convenience of the user, the revised text is 
set forth as follows: 

§ 1068.235 What are the provisions for ex-
empting engines used solely for competi-
tion? 

* * * * * 

(c) If you modify an engine under para-
graph (b) of this section, you must destroy 
the original emission label. If you loan, 
lease, sell, or give one of these engines to 
someone else, you must tell the new owner 
(or operator, if applicable) in writing that it 
may be used only for competition. 

§ 1068.240 What are the provisions for 
exempting new replacement en-
gines? 

(a) You are eligible for the exemption 
for new replacement engines only if 
you are a certificate holder. 

(b) The prohibitions in § 1068.101(a)(1) 
do not apply to an engine if all the fol-
lowing conditions apply: 

(1) You produce a new engine to re-
place an engine already placed in serv-
ice in a piece of equipment. 

(2) The engine being replaced was 
manufactured before the emission 
standards that would otherwise apply 
to the new engine took effect. 

(3) No engine certified to current 
emission requirements is available 
with the appropriate physical or per-
formance characteristics for the piece 
of equipment. 

(4) You or your agent takes posses-
sion of the old engine. 

(5) You make the replacement engine 
in a configuration identical in all ma-
terial respects to the engine being re-
placed (or that of another certified en-
gine of the same or later model year). 
This requirement applies only if the 
old engine was certified to emission 
standards less stringent than those in 
effect when you produce the replace-
ment engine. 

(c) If the old engine was not certified 
to any emission standards under this 
chapter, clearly label the replacement 
engine with the following language: 

THIS ENGINE DOES NOT COMPLY WITH 
FEDERAL NONROAD OR HIGHWAY EMIS-
SION REQUIREMENTS. SELLING OR IN-
STALLING THIS ENGINE FOR ANY PUR-
POSE OTHER THAN AS A REPLACEMENT 
ENGINE IN A VEHICLE OR PIECE OF 
EQUIPMENT BUILT BEFORE JANUARY 1, 
[Insert appropriate year reflecting when 
standards began to apply to engines of that 
size and type] IS A VIOLATION OF FED-
ERAL LAW SUBJECT TO CIVIL PENALTY. 

(d) If the old engine was certified to 
emission standards less stringent than 
those in effect when you produce the 
replacement engine, clearly label the 
replacement engine with the following 
language: 

THIS ENGINE DOES NOT COMPLY WITH 
CURRENT FEDERAL NONROAD OR HIGH-
WAY EMISSION REQUIREMENTS. SELL-
ING OR INSTALLING THIS ENGINE FOR 
ANY PURPOSE OTHER THAN AS A RE-
PLACEMENT ENGINE IN A VEHICLE OR 
PIECE OF EQUIPMENT BUILT BEFORE 
JANUARY 1, [Insert appropriate year re-
flecting when the earlier tier of emission 
standards began to apply to the old engine] 
IS A VIOLATION OF FEDERAL LAW SUB-
JECT TO CIVIL PENALTY. 

EFFECTIVE DATE NOTE: At 69 FR 39267, June 
29, 2004, § 1068.240 was revised, effective Aug. 
30, 2004. For the convenience of the user, the 
revised text is set forth as follows: 

§ 1068.240 What are the provisions for ex-
empting new replacement engines? 

(a) You are eligible for the exemption for 
new replacement engines only if you are a 
certificate holder. 

(b) The prohibitions in § 1068.101(a)(1) do 
not apply to an engine if all the following 
conditions apply: 

(1) You produce a new engine to replace an 
engine already placed in service in a piece of 
equipment. 

(2) The engine being replaced was manufac-
tured before the emission standards that 
would otherwise apply to the new engine 
took effect. 

(3) You determine that you do not produce 
an engine certified to meet current require-
ments that has the appropriate physical or 
performance characteristics to repower the 
equipment. If the engine being replaced was 
made by a different company, you must 
make this determination also for engines 
produced by this other company. 
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