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named fiduciary in carrying out the fidu-
ciary responsibilities which such person has 
been designated to carry out, except as pro-
vided in section 405(a) of the Act, relating to 
the general rules of co-fiduciary liability, 
and section 405(c)(2)(A) of the Act, relating 
in relevant part to the designation of persons 
to carry out fiduciary responsibilities. 

However, if the instrument under which 
the plan is maintained does not provide for a 
procedure for the designation of persons who 
are not named fiduciaries to carry out fidu-
ciary responsibilities, then any such designa-
tion which the named fiduciaries may make 
will not relieve the named fiduciaries from 
responsibility or liability for the acts and 
omissions of the persons so designated. 

FR–15 Q: May a named fiduciary delegate 
responsibility for management and control 
of plan assets to anyone other than a person 
who is an investment manager as defined in 
section 3(38) of the Act so as to be relieved of 
liability for the acts and omissions of the 
person to whom such responsibility is dele-
gated? 

A: No. Section 405(c)(1) does not allow 
named fiduciaries to delegate to others au-
thority or discretion to manage or control 
plan assets. However, under the terms of sec-
tions 403(a)(2) and 402(c)(3) of the Act, such 
authority and discretion may be delegated to 
persons who are investment managers as de-
fined in section 3(38) of the Act. Further, 
under section 402(c)(2) of the Act, if the plan 
so provides, a named fiduciary may employ 
other persons to render advice to the named 
fiduciary to assist the named fiduciary in 
carrying out his investment responsibilities 
under the plan. 

FR–16 Q: Is a fiduciary who is not a named 
fiduciary with respect to an employee ben-
efit plan personally liable for all phases of 
the management and administration of the 
plan? 

A: A fiduciary with respect to the plan who 
is not a named fiduciary is a fiduciary only 
to the extent that he or she performs one or 
more of the functions described in section 
3(21)(A) of the Act. The personal liability of 
a fiduciary who is not a named fiduciary is 
generally limited to the fiduciary functions, 
which he or she performs with respect to the 
plan. With respect to the extent of liability 
of a named fiduciary of a plan where duties 
are properly allocated among named fidu-
ciaries or where named fiduciaries properly 
designate other persons to carry out certain 
fiduciary duties, see question FR–13 and FR– 
14. 

In addition, any fiduciary may become lia-
ble for breaches of fiduciary responsibility 
committed by another fiduciary of the same 
plan under circumstances giving rise to co- 
fiduciary liability, as provided in section 
405(a) of the Act. 

FR–17 Q: What are the ongoing responsibil-
ities of a fiduciary who has appointed trust-

ees or other fiduciaries with respect to these 
appointments? 

A: At reasonable intervals the performance 
of trustees and other fiduciaries should be 
reviewed by the appointing fiduciary in such 
manner as may be reasonably expected to en-
sure that their performance has been in com-
pliance with the terms of the plan and statu-
tory standards, and satisfies the needs of the 
plan. No single procedure will be appropriate 
in all cases; the procedure adopted may vary 
in accordance with the nature of the plan 
and other facts and circumstances relevant 
to the choice of the procedure. 

[40 FR 47491, Oct. 9, 1975. Redesignated at 41 
FR 1906, Jan. 13, 1976] 

§ 2509.75–9 Interpretive bulletin relat-
ing to guidelines on independence 
of accountant retained by Employee 
Benefit Plan. 

The Department of Labor today announced 
guidelines for determining when a qualified 
public accountant is independent for pur-
poses of auditing and rendering an opinion 
on the financial information required to be 
included in the annual report filed with the 
Department. 

Section 103(a)(3)(A) requires that the ac-
countant retained by an employee benefit 
plan be ‘‘independent’’ for purposes of exam-
ining plan financial information and ren-
dering an opinion on the financial state-
ments and schedules required to be con-
tained in the annual report. 

Under the authority of section 103(a)(3)(A) 
the Department of Labor will not recognize 
any person as an independent qualified pub-
lic accountant who is in fact not independent 
with respect to the employee benefit plan 
upon which that accountant renders an opin-
ion in the annual report filed with the De-
partment of Labor. For example, an account-
ant will not be considered independent with 
respect to a plan if: 

(1) During the period of professional en-
gagement to examine the financial state-
ments being reported, at the date of the 
opinion, or during the period covered by the 
financial statements, the accountant or his 
or her firm or a member thereof had, or was 
committed to acquire, any direct financial 
interest or any material indirect financial 
interest in such plan, or the plan sponsor, as 
that term is defined in section 3(16)(B) of the 
Act. 

(2) During the period of professional en-
gagement to examine the financial state-
ments being reported, at the date of the 
opinion, or during the period covered by the 
financial statements, the accountant, his or 
her firm or a member thereof was connected 
as a promoter, underwriter, investment advi-
sor, voting trustee, director, officer, or em-
ployee of the plan or plan sponsor except 
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that a firm will not be deemed not inde-
pendent in regard to a particular plan if a 
former officer or employee of such plan or 
plan sponsor is employed by the firm and 
such individual has completely disassociated 
himself from the plan or plan sponsor and 
does not participate in auditing financial 
statements of the plan covering any period 
of his or her employment by the plan or plan 
sponsor. For the purpose of this bulletin the 
term ‘‘member’’ means all partners or share-
holder employees in the firm and all profes-
sional employees participating in the audit 
or located in an office of the firm partici-
pating in a significant portion of the audit; 

(3) An accountant or a member of an ac-
counting firm maintains financial records 
for the employee benefit plan. 

However, an independent, qualified public 
accountant may permissably engage in or 
have members of his or her firm engage in 
certain activities which will not have the ef-
fect of removing recognition of his or her 
independence. For example, (1) an account-
ant will not fail to be recognized as inde-
pendent if at or during the period of his or 
her professional engagement with the em-
ployee benefit plan the accountant or his or 
her firm is retained or engaged on a profes-
sional basis by the plan sponsor, as that 
term is defined in section 3(16)(B) of the Act. 
However, to retain recognition of independ-
ence under such circumstances the account-
ant must not violate the prohibitions 
against recognition of independence estab-
lished under paragraphs (1), (2) or (3) of this 
interpretive bulletin; (2) the rendering of 
services by an actuary associated with an ac-
countant or accounting firm shall not impair 
the accountant’s or accounting firm’s inde-
pendence. However, it should be noted that 
the rendering of services to a plan by an ac-
tuary and accountant employed by the same 
firm may constitute a prohibited transaction 
under section 406(a)(1)(C) of the Act. The ren-
dering of such multiple services to a plan by 
a firm will be the subject of a later interpre-
tive bulletin that will be issued by the De-
partment of Labor. 

In determining whether an accountant or 
accounting firm is not, in fact, independent 
with respect to a particular plan, the Depart-
ment of Labor will give appropriate consid-
eration to all relevant circumstances, in-
cluding evidence bearing on all relationships 
between the accountant or accounting firm 
and that of the plan sponsor or any affiliate 
thereof, and will not confine itself to the re-
lationships existing in connection with the 
filing of annual reports with the Department 
of Labor. 

Further interpretive bulletins may be 
issued by the Department of Labor con-
cerning the question of independence of an 

accountant retained by an employee benefit 
plan. 

[40 FR 53998, Nov. 20, 1975, as amended at 40 
FR 59728, Dec. 30, 1975. Redesignated at 41 FR 
1906, Jan. 13, 1976] 

§ 2509.75–10 Interpretive bulletin relat-
ing to the ERISA Guidelines and 
the Special Reliance Procedure. 

On November 5, 1975, the Department of 
Labor (the ‘‘Department’’) and the Internal 
Revenue Service (the ‘‘Service’’) announced 
the publication of a compendium of authori-
tative rules (hereinafter referred to as the 
‘‘ERISA Guidelines’’) relating to ERISA re-
quirements. See T.I.R. No. 1415 (November 5, 
1975) issued by the Service. These rules were 
published in recognition of the need to pro-
vide an immediate and complete set of in-
terim guidelines to facilitate (1) adoption of 
new employee pension benefit plans (herein-
after referred to as ‘‘plans’’), and (2) prompt 
amendment of existing plans, in conform-
ance with the applicable requirements of the 
Employee Retirement Income Security Act 
of 1974 (‘‘ERISA’’) pending the issuance of 
final regulations or other rules. These rules 
govern the application of (1) the qualifica-
tion requirements of the Internal Revenue 
Code of 1954 (the ‘‘Code’’) added or amended 
by ERISA, and (2) the requirements of the 
provisions of parts 2 and 3 of title I of ERISA 
paralleling such qualification requirements 
(both such sets of requirements hereinafter 
referred to collectively as the ‘‘new quali-
fication requirements’’). 

The ERISA Guidelines incorporate by ref-
erence the documents relating to the new 
qualification requirements heretofore pub-
lished by the Department and by the Service 
as temporary or proposed regulations, rev-
enue rulings, revenue procedures, questions 
and answers, technical information releases, 
and other issuances. The ERISA Guidelines 
also incorporate additional documents pub-
lished on November 5, 1975, or to be published 
forthwith, which are necessary to complete 
the interim guidelines relating to the new 
qualification requirements. See the schedule 
set forth below for a complete list and brief 
description of the documents comprising the 
ERISA Guidelines. 

The Department and the Service empha-
sized that the ERISA Guidelines constitute 
the entire set of interim rules of the Depart-
ment and the Service for satisfying the new 
qualification requirements, and thus provide 
authoritative guidance in respect of the new 
statutory requirements bearing on qualifica-
tion. These rules are applicable to individ-
ually designed plans and to multiemployer 
(or other multiple employer) plans, and may 
be relied upon until amended or supple-
mented by final regulations or other rules. 
Moreover, the Department and the Service 
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