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if we or the intended recipient needs 
you to resubmit your filing or 
issuance. 

(c) Failure to meet address requirement. 
If you send your electronic submission 
or issuance to the wrong address (but 
you meet the requirements of para-
graph (b) of this section), your filing or 
issuance date is the date of receipt at 
the proper address. 

[68 FR 61347, Oct. 28, 2003, as amended at 70 
FR 11544, Mar. 9, 2005] 

§ 4000.30 What if I need to resend my 
filing or issuance for technical rea-
sons? 

(a) Request to resubmit—(1) Filing. We 
may ask you to resubmit all or a por-
tion of your filing for technical reasons 
(for example, because we are unable to 
open an attachment to your e-mail). In 
that case, your submission (or portion) 
is invalid. However, if you comply with 
the request or otherwise resolve the 
problem (e.g., by providing advice that 
allows us to open the attachment to 
your e-mail) by the date we specify, 
your filing date for the submission (or 
portion) that we asked you to resubmit 
is the date you filed your original sub-
mission. If you comply with our re-
quest late, your submission (or por-
tion) will be treated as filed on the 
date of your resubmission. 

(2) Issuance. The intended recipient 
may, for good reason (of a technical na-
ture), ask you to resend all or a portion 
of your issuance (for example, because 
of a technical problem in opening an 
attachment to your e-mail). In that 
case, your issuance (or portion) is in-
valid. However, if you comply with the 
request or otherwise resolve the prob-
lem (e.g., by providing advice that the 
recipient uses to open the attachment 
to your e-mail), within a reasonable 
time, your issuance date for the 
issuance (or portion) that the intended 
recipient asked you to resend is the 
date you provided your original 
issuance. If you comply with the re-
quest late, your issuance (or portion) 
will be treated as provided on the date 
of your reissuance. 

(b) Reason to believe submission or 
issuance not received or defective. If you 
have reason to believe that we have not 
received your submission (or have re-
ceived it in a form that is not useable), 

or that the intended recipient has not 
received your issuance (or has received 
it in a form that is not useable), you 
must promptly resend your submission 
or issuance to get your original filing 
or issuance date. However, we may re-
quire evidence to support your original 
filing or issuance date. If you are not 
prompt, or you do not provide us with 
any evidence we may require to sup-
port your original filing or issuance 
date, your filing or issuance date is the 
filing or issuance date of your resub-
mission or reissuance. 

§ 4000.31 Is my issuance untimely if I 
miss a few participants or bene-
ficiaries? 

The PBGC will not treat your 
issuance as untimely based on your 
failure to provide the issuance to a par-
ticipant or beneficiary in a timely 
manner if— 

(a) The failure resulted from admin-
istrative error; 

(b) The failure involved only a de 
minimis percentage of intended recipi-
ents; and 

(c) You resend the issuance to the in-
tended recipient promptly after discov-
ering the error. 

§ 4000.32 Does the PBGC have discre-
tion to waive any requirements 
under this part? 

We retain the discretion to waive any 
requirement under this part, at any 
time, if warranted by the facts and cir-
cumstances. 

Subpart D—Computation of Time 

§ 4000.41 What are these computation- 
of-time rules about? 

The rules in this subpart D of part 
4000 tell you how to compute time peri-
ods under our regulations (e.g., for fil-
ings with us and issuances to third par-
ties) where the particular regulation 
calls for their application. (There are 
specific exceptions or modifications to 
these rules in § 4007.6 of this chapter 
(premium payments), § 4050.6(d)(3) of 
this chapter (payment of designated 
benefits for missing participants), and 
§ 4062.10 of this chapter (employer li-
ability payments). In some cases, the 
PBGC regulations tell you to comply 
with requirements that are found 
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somewhere other than in the PBGC’s 
own regulations (e.g., requirements 
under the Internal Revenue Code (Title 
26, USC)). In meeting those require-
ments, you should follow any applica-
ble computation-of-time rules under 
those other requirements. (Subpart A 
tells you what filing methods you may 
use for filings with us. Subpart B tells 
you what methods you may use to 
issue a notice or otherwise provide in-
formation to any person other than us. 
Subpart C tells you how we determine 
your filing or issuance date. Subpart E 
tells you how to maintain required 
records in electronic form.) 

§ 4000.42 What definitions do I need to 
know for these rules? 

You need to know two definitions 
from § 4001.2 of this chapter: PBGC and 
person. You also need to know the fol-
lowing definitions: 

Business day means a day other than 
a Saturday, Sunday, or Federal holi-
day. 

We means the PBGC. 
You means the person responsible, 

under our regulations, for the filing or 
issuance to which these rules apply. 

§ 4000.43 How do I compute a time pe-
riod? 

(a) In general. If you are computing a 
time period to which this part applies, 
whether you are counting forwards or 
backwards, the day after (or before) the 
act, event, or default that begins the 
period is day one, the next day is day 
two, and so on. Count all days, includ-
ing weekends and Federal holidays. 
However, if the last day you count is a 
weekend or Federal holiday, extend or 
shorten the period (whichever benefits 
you in complying with the time re-
quirement) to the next regular business 
day. The examples in paragraph (d) of 
this section illustrate these rules. 

(b) When date is designated. In some 
cases, our regulations designate a spe-
cific day as the end of a time period, 
such as ‘‘the last day’’ of a plan year or 
‘‘the fifteenth day’’ of a calendar 
month. In these cases, you simply use 
the designated day, together with the 
weekend and holiday rule of paragraph 
(a) of this section. 

(c) When counting months. If a time 
period is measured in months, first 

identify the date (day, month, and 
year) of the act, event, or default that 
begins the period. The corresponding 
day of the following (or preceding) 
month is one month later (or earlier), 
and so on. For example, two months 
after July 15 is September 15. If the pe-
riod ends on a weekend or Federal holi-
day, follow the weekend and holiday 
rule of paragraph (a) of this section. 
There are two special rules for deter-
mining what the corresponding day is 
when you start counting on a day that 
is at or near the end of a calendar 
month: 

(1) Special ‘‘last-day’’ rule. If you start 
counting on the last day of a calendar 
month, the corresponding day of any 
calendar month is the last day of that 
calendar month. For example, a three- 
month period measured from November 
30 ends (if counting forward) on the 
last day of February (the 28th or 29th) 
or (if counting backward) on the last 
day of August (the 31st). 

(2) Special February rule. If you start 
counting on the 29th or 30th of a cal-
endar month, the corresponding day of 
February is the last day of February. 
For example, a one-month period meas-
ured from January 29 ends on the last 
day of February (the 28th or 29th). 

(d) Examples—(1) Counting backwards. 
Suppose you are required to file an ad-
vance notice of reportable event for a 
transaction that is effective December 
31. Under our regulations, the notice is 
due at least 30 days before the effective 
date of the event. To determine your 
deadline, count December 30 as day 1, 
December 29 as day 2, December 28 as 
day 3, and so on. Therefore, December 
1 is day 30. Assuming that day is not a 
weekend or holiday, your notice is 
timely if you file it on or before De-
cember 1. 

(2) Weekend or holiday rule. Suppose 
you are filing a notice of intent to ter-
minate. The notice must be issued at 
least 60 days and no more than 90 days 
before the proposed termination date. 
Suppose the 60th day before the pro-
posed termination date is a Saturday. 
Your notice is timely if you issue it on 
the following Monday even though that 
is only 58 days before the proposed ter-
mination date. Similarly, if the 90th 
day before the proposed termination 
date is Wednesday, July 4 (a Federal 
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