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(b) Employers may be required under 
other statutes or regulations to pro-
vide their employees with medical test-
ing and/or other services in situations 
described in paragraph (a) of this sec-
tion. For example, regulations issued 
by the Occupational Safety and Health 
Administration at 29 CFR chapter XVII 
require employers to provide their em-
ployees with medical consultations 
and/or examinations when they either 
exhibit symptoms consistent with ex-
posure to a workplace hazard, or when 
an identifiable event such as a spill, 
leak or explosion occurs and results in 
the likelihood of exposure to a work-
place hazard. In addition, 5 U.S.C. 7901 
authorizes employers to establish 
health programs whose staff can per-
form tests for workplace hazards, coun-
sel employees for exposure or feared 
exposure to such hazards, and provide 
health care screening and other associ-
ated services. 

§ 10.304 Are there any exceptions to 
these procedures for obtaining 
medical care? 

In cases involving emergencies or un-
usual circumstances, OWCP may au-
thorize treatment in a manner other 
than as stated in this subpart. 

MEDICAL TREATMENT AND RELATED 
ISSUES 

§ 10.310 What are the basic rules for 
obtaining medical care? 

(a) The employee is entitled to re-
ceive all medical services, appliances 
or supplies which a qualified physician 
prescribes or recommends and which 
OWCP considers necessary to treat the 
work-related injury. The employee 
need not be disabled to receive such 
treatment. If there is any doubt as to 
whether a specific service, appliance or 
supply is necessary to treat the work- 
related injury, the employee should 
consult OWCP prior to obtaining it. 

(b) Any qualified physician or quali-
fied hospital may provide such serv-
ices, appliances and supplies. A quali-
fied provider of medical support serv-
ices may also furnish appropriate serv-
ices, appliances, and supplies. OWCP 
may apply a test of cost-effectiveness 
to appliances and supplies. With re-
spect to prescribed medications, OWCP 

may require the use of generic equiva-
lents where they are available. 

§ 10.311 What are the special rules for 
the services of chiropractors? 

(a) The services of chiropractors that 
may be reimbursed are limited by the 
FECA to treatment to correct a spinal 
subluxation. The costs of physical and 
related laboratory tests performed by 
or required by a chiropractor to diag-
nose such a subluxation are also pay-
able. 

(b) In accordance with 5 U.S.C. 
8101(3), a diagnosis of spinal ‘‘sub-
luxation as demonstrated by X-ray to 
exist’’ must appear in the chiroprac-
tor’s report before OWCP can consider 
payment of a chiropractor’s bill. 

(c) A chiropractor may interpret his 
or her x-rays to the same extent as any 
other physician. To be given any 
weight, the medical report must state 
that x-rays support the finding of spi-
nal subluxation. OWCP will not nec-
essarily require submittal of the x-ray, 
or a report of the x-ray, but the report 
must be available for submittal on re-
quest. 

(d) A chiropractor may also provide 
services in the nature of physical ther-
apy under the direction of a qualified 
physician. 

§ 10.312 What are the special rules for 
the services of clinical psycholo-
gists? 

A clinical psychologist may serve as 
a physician only within the scope of his 
or her practice as defined by State law. 
Therefore, a clinical psychologist may 
not serve as a physician for conditions 
that include a physical component un-
less the applicable State law allows 
clinical psychologists to treat physical 
conditions. A clinical psychologist may 
also perform testing, evaluation and 
other services under the direction of a 
qualified physician. 

§ 10.313 Will OWCP pay for preventive 
treatment? 

The FECA does not authorize pay-
ment for preventive measures such as 
vaccines and inoculations, and in gen-
eral, preventive treatment may be a re-
sponsibility of the employing agency 
under the provisions of 5 U.S.C. 7901 
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(see § 10.303). However, OWCP can au-
thorize treatment for the following 
conditions, even though such treat-
ment is designed, in part, to prevent 
further injury: 

(a) Complications of preventive 
measures which are provided or spon-
sored by the agency, such as an adverse 
reaction to prophylactic immuniza-
tion. 

(b) Actual or probable exposure to a 
known contaminant due to an injury, 
thereby requiring disease-specific 
measures against infection. Examples 
include the provision of tetanus anti-
toxin or booster toxoid injections for 
puncture wounds; administration of ra-
bies vaccine for a bite from a rabid or 
potentially rabid animal; or appro-
priate measures where exposure to 
human immunodeficiency virus (HIV) 
has occurred. 

(c) Conversion of tuberculin reaction 
from negative to positive following ex-
posure to tuberculosis in the perform-
ance of duty. In this situation, the ap-
propriate therapy may be authorized. 

(d) Where injury to one eye has re-
sulted in loss of vision, periodic exam-
ination of the uninjured eye to detect 
possible sympathetic involvement of 
the uninjured eye at an early stage. 

§ 10.314 Will OWCP pay for the serv-
ices of an attendant? 

Yes, OWCP will pay for the services 
of an attendant up to a maximum of 
$1,500 per month, where the need for 
such services has been medically docu-
mented. In the exercise of the discre-
tion afforded by 5 U.S.C. 8111(a), the Di-
rector has determined that, except 
where payments were being made prior 
to January 4, 1999, direct payments to 
the claimant to cover such services 
will no longer be made. Rather, the 
cost of providing attendant services 
will be paid under section 8103 of the 
Act, and medical bills for these serv-
ices will be considered under § 10.801. 
This decision is based on the following 
factors: 

(a) The additional payments author-
ized under section 8111(a) should not be 
necessary since OWCP will authorize 
payment for personal care services 
under 5 U.S.C. 8103, whether or not 
such care includes medical services, so 
long as the personal care services have 

been determined to be medically nec-
essary and are provided by a home 
health aide, licensed practical nurse, or 
similarly trained individual. 

(b) A home health aide, licensed prac-
tical nurse, or similarly trained indi-
vidual is better able to provide quality 
personal care services, including assist-
ance in feeding, bathing, and using the 
toilet. In the past, provision of supple-
mental compensation directly to in-
jured employees may have encouraged 
family members to take on these re-
sponsibilities even though they may 
not have been trained to provide such 
services. By paying for the services 
under section 8103, OWCP can better 
determine whether the services pro-
vided are necessary and/or adequate to 
meet the needs of the injured em-
ployee. In addition, a system requiring 
the personal care provider to submit a 
bill to OWCP, where the amount billed 
will be subject to OWCP’s fee schedule, 
will result in greater fiscal account-
ability. 

§ 10.315 Will OWCP pay for transpor-
tation to obtain medical treatment? 

The employee is entitled to reim-
bursement of reasonable and necessary 
expenses, including transportation 
needed to obtain authorized medical 
services, appliances or supplies. To de-
termine what is a reasonable distance 
to travel, OWCP will consider the 
availability of services, the employee’s 
condition, and the means of transpor-
tation. Generally, 25 miles from the 
place of injury, the work site, or the 
employee’s home, is considered a rea-
sonable distance to travel. The stand-
ard form designated for Federal em-
ployees to claim travel expenses should 
be used to seek reimbursement under 
this section. 

§ 10.316 After selecting a treating phy-
sician, may an employee choose to 
be treated by another physician in-
stead? 

(a) When the physician originally se-
lected to provide treatment for a work- 
related injury refers the employee to a 
specialist for further medical care, the 
employee need not consult OWCP for 
approval. In all other instances, how-
ever, the employee must submit a writ-
ten request to OWCP with his or her 
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