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Social Security Administration § 404.362 

adopted child and the dependency re-
quirements of § 404.362 must be met. 

[44 FR 34481, June 15, 1979, as amended at 48 
FR 21928, May 16, 1983] 

§ 404.359 Who is the insured’s equi-
tably adopted child. 

You may be eligible for benefits as an 
equitably adopted child if the insured 
had agreed to adopt you as his or her 
child but the adoption did not occur. 
The agreement to adopt you must be 
one that would be recognized under 
State law so that you would be able to 
inherit a child’s share of the insured’s 
personal property if he or she were to 
die without leaving a will. The agree-
ment must be in whatever form, and 
you must meet whatever requirements 
for performance under the agreement, 
that State law directs. If you apply for 
child’s benefits after the insured’s 
death, the law of the State where the 
insured had his or her permanent home 
at the time of his or her death will be 
followed. If you apply for child’s bene-
fits during the insured’s life, the law of 
the State where the insured has his or 
her permanent home at the time or 
your application will be followed. 

§ 404.360 When a child is dependent 
upon the insured person. 

One of the requirements for entitle-
ment to child’s benefits is that you be 
dependent upon the insured. The evi-
dence you need to prove your depend-
ency is determined by how you are re-
lated to the insured. To prove your de-
pendency you may be asked to show 
that at a specific time you lived with 
the insured, that you received con-
tributions for your support from the 
insured, or that the insured provided at 
least one-half of your support. These 
dependency requirements, and the time 
at which they must be met, are ex-
plained in §§ 404.361 through 404.365. The 
terms living with, contributions for sup-
port, and one-half support are defined in 
§ 404.366. 

§ 404.361 When a natural child is de-
pendent. 

(a) Dependency of natural child. If you 
are the insured’s natural child, as de-
fined in § 404.355, you are considered de-
pendent upon him or her, except as 
stated in paragraph (b) of this section. 

(b) Dependency of natural child legally 
adopted by someone other than the in-
sured. (1) Except as indicated in para-
graph (b)(2) of this section, if you are 
legally adopted by someone other than 
the insured (your natural parent) dur-
ing the insured’s lifetime, you are con-
sidered dependent upon the insured 
only if the insured was either living 
with you or contributing to your sup-
port at one of the following times: 

(i) When you applied; 
(ii) When the insured died; or 
(iii) If the insured had a period of dis-

ability that lasted until he or she be-
came entitled to disability or old-age 
benefits or died, at the beginning of the 
period of disability or at the time he or 
she became entitled to disability or 
old-age benefits. 

(2) You are considered dependent 
upon the insured (your natural parent) 
if: 

(i) You were adopted by someone 
other than the insured after you ap-
plied for child’s benefits; or 

(ii) The insured had a period of dis-
ability that lasted until he or she be-
came entitled to old-age or disability 
benefits or died, and you are adopted 
by someone other than the insured 
after the beginning of that period of 
disability. 

[64 FR 14608, Mar. 26, 1999] 

§ 404.362 When a legally adopted child 
is dependent. 

(a) General. If you were legally adopt-
ed by the insured before he or she be-
came entitled to old-age or disability 
benefits, you are considered dependent 
upon him or her. If you were legally 
adopted by the insured after he or she 
became entitled to old-age or disability 
benefits and you apply for child’s bene-
fits during the life of the insured, you 
must meet the dependency require-
ments stated in paragraph (b) of this 
section. If you were legally adopted by 
the insured after he or she became en-
titled to old-age or disability benefits 
and you apply for child’s benefits after 
the death of the insured, you are con-
sidered dependent upon him or her. If 
you were adopted after the insured’s 
death by his or her surviving spouse, 
you may be considered dependent upon 
the insured only under the conditions 
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