§404.706

your benefits should be stopped or re-
duced. If you do not give us the re-
quested information by the date given,
we may decide that you are no longer
entitled to benefits or that your bene-
fits should be stopped or reduced. You
should let us know if you are unable to
give us the requested evidence within
the specified time and explain why
there will be a delay. If this delay is
due to illness, failure to receive timely
evidence you have asked for from an-
other source, or a similar cir-
cumstance, you will be given addi-
tional time to give us the evidence.

§404.706 Where to give evidence.

Evidence should be given to the peo-
ple at a Social Security Administra-
tion office. In the Philippines evidence
should be given to the people at the
Veterans Administration Regional Of-
fice. Elsewhere outside the United
States, evidence should be given to the
people at a United States Foreign Serv-
ice Office.

§404.707 Original records or copies as
evidence.

(a) General. To prove your eligibility
or continuing entitlement to benefits,
you may be asked to show us an origi-
nal document or record. These original
records or documents will be returned
to you after we have photocopied them.
We will also accept copies of original
records that are properly certified and
some uncertified birth notifications.
These types of records are described
below in this section.

(b) Certified copies of original records.
You may give us copies of original
records or extracts from records if they
are certified as true and exact copies
by—

(1) The official
record;

(2) A Social Security Administration
employee authorized to certify copies;

(3) A Veterans Administration em-
ployee if the evidence was given to that
agency to obtain veteran’s benefits;

(4) A U.S. Consular Officer or em-
ployee of the Department of State au-
thorized to certify evidence received
outside the United States; or

(5) An employee of a State Agency or
State Welfare Office authorized to cer-
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tify copies of original records in the
agency’s or office’s files.

(c) Uncertified copies of original
records. You may give us an uncertified
photocopy of a birth registration noti-
fication as evidence where it is the
practice of the local birth registrar to
issue them in this way.

§404.708 How we decide
enough evidence.

When you give us evidence, we exam-
ine it to see if it is convincing evi-
dence. If it is, no other evidence is
needed. In deciding if evidence is con-
vincing, we consider whether—

(a) Information contained in the evi-
dence was given by a person in a posi-
tion to know the facts;

(b) There was any reason to give false
information when the evidence was cre-
ated;

(c) Information contained in the evi-
dence was given under oath, or with
witnesses present, or with the knowl-
edge there was a penalty for giving
false information;

(d) The evidence was created at the
time the event took place or shortly
thereafter;

(e) The evidence has been altered or
has any erasures on it; and

(f) Information contained in the evi-
dence agrees with other available evi-
dence, including our records.

what is

§404.709 Preferred evidence and other
evidence.

If you give us the type of evidence we
have shown as preferred in the fol-
lowing sections of this subpart, we will
generally find it is convincing evi-
dence. This means that unless we have
information in our records that raises
a doubt about the evidence, other evi-
dence of the same fact will not be need-
ed. If preferred evidence is not avail-
able, we will consider any other evi-
dence you give us. If this other evi-
dence is several different records or
documents which all show the same in-
formation, we may decide it is con-
vincing evidence even though it is not
preferred evidence. If the other evidence
is not convincing by itself, we will ask
for additional evidence. If this addi-
tional evidence shows the same infor-
mation, all the evidence considered to-
gether may be convincing. When we

220



Social Security Administration

have convincing evidence of the facts
that must be proven or it is clear that
the evidence provided does not prove
the necessary facts, we will make a for-
mal decision about your benefit rights.

EVIDENCE OF AGE, MARRIAGE, AND
DEATH

§404.715 When evidence of age is
needed.

(a) If you apply for benefits, we will
ask for evidence of age which shows
your date of birth unless you are apply-
ing for—

(1) A lump-sum death payment;

(2) A wife’s benefit and you have the
insured person’s child in your care;

(3) A mother’s or father’s benefit; or

(4) A disability benefit (or for a pe-
riod of disability) and neither your eli-
gibility nor benefit amount depends
upon your age.

(b) If you apply for wife’s benefits
while under age 62 or if you apply for a
mother’s or father’s benefit, you will
be asked for evidence of the date of
birth of the insured person’s children
in your care.

(c) If you apply for benefits on the
earnings record of a deceased person,
you may be asked for evidence of his or
her age if this is needed to decide
whether he or she was insured at the
time of death or what benefit amount
is payable to you.

§404.716 Type of evidence of age to be
given.

(a) Preferred evidence. The best evi-
dence of your age, if you can obtain it,
is either: a birth certificate or hospital
birth record recorded before age 5; or a
religious record which shows your date
of birth and was recorded before age 5.

(b) Other evidence of age. If you can-
not obtain the preferred evidence of
your age, you will be asked for other
convincing evidence that shows your
date of birth or age at a certain time
such as: an original family bible or
family record; school records; census
records; a statement signed by the phy-
sician or midwife who was present at
your birth; insurance policies; a mar-
riage record; a passport; an employ-
ment record; a delayed birth certifi-
cate, your child’s birth certificate; or

§404.721
an immigration or naturalization
record.

§404.720 Evidence of a person’s death.

(a) When evidence of death is required.
If you apply for benefits on the record
of a deceased person, we will ask for
evidence of the date and place of his or
her death. We may also ask for evi-
dence of another person’s death if this
is needed to prove you are eligible for
benefits.

(b) Preferred evidence of death. The
best evidence of a person’s death is—

(1) A certified copy or extract from
the public record of death, coroner’s re-
port of death, or verdict of a coroner’s
jury; or a certificate by the custodian
of the public record of death;

(2) A statement of the funeral direc-
tor, attending physician, intern of the
institution where death occurred;

(3) A certified copy of, or extract
from an official report or finding of
death made by an agency or depart-
ment of the United States; or

(4) If death occurred outside the
United States, an official report of
death by a United States Consul or
other employee of the State Depart-
ment; or a copy of the public record of
death in the foreign country.

(c) Other evidence of death. If you can-
not obtain the preferred evidence of a
person’s death, you will be asked to ex-
plain why and to give us other con-
vincing evidence such as: the signed
statements of two or more people with
personal knowledge of the death, giv-
ing the place, date, and cause of death.

§404.721 Evidence to presume a per-
son is dead.

If you cannot prove the person is
dead but evidence of death is needed,
we will presume he or she died at a cer-
tain time if you give us the following
evidence:

(a) A certified copy of, or extract
from, an official report or finding by an
agency or department of the United
States that a missing person is pre-
sumed to be dead as set out in Federal
law (5 U.S.C. 5565). Unless we have
other evidence showing an actual date
of death, we will use the date he or she
was reported missing as the date of
death.
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