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benefit estimate not made on the pre-
scribed form will be accepted if the re-
quest is in writing, is signed and dated 
by the appropriate individual noted 
above, and contains all the information 
that is requested on the prescribed 
form. 

[57 FR 54918, Nov. 23, 1992] 

§ 404.811 The statement of earnings 
and benefit estimates you re-
quested. 

(a) General. After receiving a request 
for a statement of earnings and the in-
formation we need to comply with the 
request, we will provide you or your 
authorized representative a statement 
of the earnings we have credited to 
your record at the time of your re-
quest. With the statement of earnings, 
we will include estimates of the bene-
fits potentially payable on your record, 
unless you do not have the required 
credits (quarters of coverage) for any 
kind of benefit(s). (However, see para-
graph (b)(3) of this section regarding 
the possibility of our estimating up to 
eight additional credits on your 
record.) If we do not provide a state-
ment of earnings and an estimate of all 
the benefits potentially payable, or any 
other information you requested, we 
will explain why. 

(b) Contents of statement of earnings 
and benefit estimates. The statement of 
your earnings and benefit estimates 
will contain the following information: 

(1) Your social security taxed earn-
ings as shown by our records as of the 
date of your request; 

(2) An estimate of the social security 
and medicare hospital insurance taxes 
paid on your earnings (although we do 
not maintain such tax information); 

(3) The number of credits, i.e., quar-
ters of coverage, not exceeding 40, you 
have for both social security and medi-
care hospital insurance purposes, and 
the number you need to be eligible for 
social security and also for medicare 
hospital insurance coverage. If you do 
not already have the required credits 
(quarters of coverage) to be eligible to 
receive social security benefits and 
medicare hospital insurance coverage, 
we may include up to eight additional 
estimated credits (four per year) based 
on the earnings you told us you had for 

last year and this year that we have 
not yet entered on your record; 

(4) A statement as to whether you 
meet the credits (quarters of coverage) 
requirements, as described in subpart B 
of this part, for each type of social se-
curity benefit when we prepare the 
benefit estimates, and also whether 
you are eligible for medicare hospital 
insurance coverage; 

(5) Estimates of the monthly retire-
ment (old-age), disability, dependents’ 
and survivors’ insurance benefits po-
tentially payable on your record if you 
meet the credits (quarters of coverage) 
requirements. The benefit estimates we 
send you will be based partly on your 
stated earnings for last year (if not yet 
on your record), your estimate of your 
earnings for the current year and for 
future years before you plan to retire, 
and on the age at which you plan to re-
tire. The estimate will include the re-
tirement (old-age) insurance benefits 
you could receive at age 62 (or your 
current age if you are already over age 
62), at full retirement age (currently 
age 65 to 67, depending on your year of 
birth) or at your current age if you are 
already over full retirement age, and at 
age 70; 

(6) A description of the coverage 
under the medicare program; 

(7) A reminder of your right to re-
quest a correction of your earnings 
record; and 

(8) A remark that an annually up-
dated statement is available on re-
quest. 

[61 FR 18076, Apr. 24, 1996] 

§ 404.812 Statement of earnings and 
benefit estimates sent without re-
quest. 

(a) Who will be sent a statement. Un-
less one of the conditions in paragraph 
(b) of this section applies to you, we 
will send you, without request, a state-
ment of earnings and benefit estimates 
if: 

(1) You have a social security ac-
count number; 

(2) You have wages or net earnings 
from self-employment on your social 
security record; 

(3) You have attained age 25 or older, 
as explained in paragraph (c)(3) of this 
section; and 
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(4) We can determine your current 
mailing address. 

(b) Who will not be sent a statement. 
We will not send you an unrequested 
statement if any of the following con-
ditions apply: 

(1) You do not meet one or more of 
the conditions of paragraph (a) of this 
section; 

(2) Our records contain a notation of 
your death; 

(3) You are entitled to benefits under 
title II of the Act; 

(4) We have already sent you a state-
ment, based on your request, in the fis-
cal year we selected you to receive an 
unrequested statement; 

(5) We cannot obtain your address 
(see paragraph (c)(2) of this section); or 

(6) We are correcting your social se-
curity earnings record when we select 
you to receive a statement of earnings 
and benefit estimates. 

(c) The selection and mailing process. 
Subject to the provisions of paragraphs 
(a) and (b) of this section, we will use 
the following process for sending state-
ments without requests: 

(1) Selection. We will use our records 
of assigned social security account 
numbers to identify individuals to 
whom we will send statements. 

(2) Addresses. If you are living in one 
of the 50 States or the District of Co-
lumbia, our current procedure is to get 
your address from individual taxpayer 
files of the Internal Revenue Service, 
as authorized by section 6103(m)(7) of 
the Internal Revenue Code (26 U.S.C. 
6103(m)(7)). If you live in Puerto Rico, 
the Virgin Islands, or Guam, we will 
get your address from the taxpayer 
records of the place in which you live. 

(3) Age. If you have attained age 60 on 
or before September 30, 1995, we will 
send you a statement by that date. If 
you attain age 60 on or after October 1, 
1995 but no later than September 30, 
1999, we will send you a statement in 
the fiscal year in which you attain age 
60, or in an earlier year as resources 
allow. Also, we will inform you that an 
annually updated statement is avail-
able on request. Beginning October 1, 
1999, we will send you a statement each 
year in which you are age 25 or older. 

(4) Ineligible. If we do not send you a 
statement because one or more condi-
tions in paragraph (b) of this section 

apply when you are selected, we will 
send a statement in the first appro-
priate fiscal year thereafter in which 
you do qualify. 

(5) Undeliverable. If the statement we 
send you is returned by the Post Office 
as undeliverable, we will not remail it. 

(d) Contents of statement of earnings 
and benefit estimates. To prepare your 
statement and estimate your benefits, 
we will use the earnings in our records. 
If there are earnings recorded for you 
in either of the two years before the 
year in which you are selected to get a 
statement, we will use the later of 
these earnings as your earnings for the 
current year and future years when we 
estimate your benefits. In addition, if 
you do not already have the required 
credits (quarters of coverage) to be eli-
gible to receive benefits, we will use 
that last recorded earnings amount to 
estimate up to eight additional credits 
(four per year) for last year and the 
current year if they are not yet entered 
on your record. If there are no earnings 
entered on your record in either of the 
two years preceding the year of selec-
tion, we will not estimate current and 
future earnings or additional credits 
for you. Your earnings and benefit esti-
mates statement will contain the fol-
lowing information: 

(1) Your social security taxed earn-
ings as shown by our records as of the 
date we select you to receive a state-
ment; 

(2) An estimate of the social security 
and medicare hospital insurance taxes 
paid on your earnings (although we do 
not maintain such tax information); 

(3) The number of credits, i.e., quar-
ters of coverage, not exceeding 40 (as 
described in paragraph (d) of this sec-
tion), that you have for both social se-
curity and medicare hospital insurance 
purposes, and the number you need to 
be eligible for social security benefits 
and also for medicare hospital insur-
ance coverage; 

(4) A statement as to whether you 
meet the credit (quarters of coverage) 
requirements, as described in subpart B 
of this part, for each type of social se-
curity benefit when we prepare the 
benefit estimates, and also whether 
you are eligible for medicare hospital 
insurance coverage; 
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(5) Estimates of the monthly retire-
ment (old-age), disability, dependents’ 
and survivors’ insurance benefits po-
tentially payable on your record if you 
meet the credits (quarters of coverage) 
requirements. If you are age 50 or 
older, the estimates will include the re-
tirement (old-age) insurance benefits 
you could receive at age 62 (or your 
current age if you are already over age 
62), at full retirement age (currently 
age 65 to 67, depending on your year of 
birth) or at your current age if you are 
already over full retirement age, and at 
age 70. If you are under age 50, instead 
of estimates, we may provide a general 
description of the benefits (including 
auxiliary benefits) that are available 
upon retirement; 

(6) A description of the coverage pro-
vided under the medicare program; 

(7) A reminder of your right to re-
quest a correction of your earnings 
record; and 

(8) A remark that an annually up-
dated statement is available on re-
quest. 

[61 FR 18077, Apr. 24, 1996] 

CORRECTING THE EARNINGS RECORD 

§ 404.820 Filing a request for correc-
tion of the record of your earnings. 

(a) When to file a request for correction. 
You or your survivor must file a re-
quest for correction of the record of 
your earnings within the time limit for 
the year being questioned unless one of 
the exceptions in § 404.822 applies. 

(b) Contents of a request. (1) A request 
for correction of an earnings record 
must be in writing and must state that 
the record is incorrect. 

(2) A request must be signed by you 
or your survivor or by a person who 
may sign an application for benefits for 
you or for your survivor as described in 
§ 404.612. 

(3) A request should state the period 
being questioned. 

(4) A request should describe, or have 
attached to it, any available evidence 
which shows that the record of earn-
ings is incorrect. 

(c) Where to file a request. A request 
may be filed with an SSA employee at 
one of our offices or with an SSA em-
ployee who is authorized to receive a 
request at a place other than one of our 

offices. A request may be filed with the 
Veterans Administration Regional Of-
fice in the Philippines or with any U.S. 
Foreign Service Office. 

(d) When a request is considered filed. 
A request is considered filed on the day 
it is received by any of our offices, by 
an authorized SSA employee, by the 
Veterans Administration Regional Of-
fice in the Philippines, or by any U.S. 
Foreign Service Office. If using the 
date we receive a mailed request dis-
advantages the requester, we will use 
the date the request was mailed to us 
as shown by a U.S. postmark. If the 
postmark is unreadable or there is no 
postmark, we will consider other evi-
dence of the date when the request was 
mailed. 

(e) Withdrawal of a request for correc-
tion. A request for correction of SSA 
records of your earnings may be with-
drawn as described in § 404.640. 

(f) Cancellation of a request to with-
draw. A request to withdraw a request 
for correction of SSA records of your 
earnings may be cancelled as described 
in § 404.641. 

(g) Determinations on requests. When 
we receive a request described in this 
section, we will make a determination 
to grant or deny the request. If we deny 
the request, this determination may be 
appealed under the provisions of sub-
part J of this part. 

§ 404.821 Correction of the record of 
your earnings before the time limit 
ends. 

Before the time limit ends for any 
year, we will correct the record of your 
earnings for that year for any reason if 
satisfactory evidence shows SSA 
records are incorrect. We may correct 
the record as the result of a request 
filed under § 404.820 or we may correct 
it on our own. 

§ 404.822 Correction of the record of 
your earnings after the time limit 
ends. 

(a) Generally. After the time limit for 
any year ends, we may correct the 
record of your earnings for that year if 
satisfactory evidence shows SSA 
records are incorrect and any of the 
circumstances in paragraphs (b) 
through (e) of this section applies. 
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