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that you are disabled as defined in 
§§ 416.905 through 416.907. 

§ 416.986 Why and when we will find 
that you are no longer entitled to 
benefits based on statutory blind-
ness. 

(a) If your vision does not meet the defi-
nition of blindness. If you become enti-
tled to payments as a statutorily blind 
person and your statutory blindness 
ends, your eligibility for payments gen-
erally will end 2 months after your 
blindness ends. We will find that your 
statutory blindness has ended begin-
ning with the earliest of the following 
months— 

(1) The month your vision, based on 
current medical evidence, does not 
meet the definition of blindness and 
you were disabled only for a specified 
period of time in the past; 

(2) The month your vision based on 
current medical evidence, does not 
meet the definition of blindness, but 
not earlier than the month in which we 
mail you a notice saying that the in-
formation we have shows that you are 
not now blind; or 

(3) The first month in which you fail 
to follow prescribed treatment that can 
restore your ability to work (see 
§ 416.930). 

(b) If you were found blind as defined 
in a State plan. If you become eligible 
for payments because you were blind as 
defined in a State plan, we will find 
that your blindness has ended begin-
ning with the first month in which 
your vision, as shown by medical or 
other evidence, does not meet the cri-
teria of the appropriate State plan or 
the first month in which your vision 
does not meet the definition of statu-
tory blindness (§ 416.981), whichever is 
later, and in neither event earlier than 
the month in which we mail you a no-
tice saying that we have determined 
that you are not now blind under a 
State plan or not now statutorily 
blind, as appropriate. 

(c) If you do not cooperate with us. If 
you are asked to give us medical or 
other evidence or to go for a physical 
or mental examination by a certain 
date, we will find that your blindness 
ended if you fail, without good cause, 
to do what we ask. Section 416.1411 ex-
plains the factors we consider and how 

we will determine generally whether 
you have good cause for failure to co-
operate. In addition, § 416.918 discusses 
how we determine whether you have 
good cause for failing to attend a con-
sultative examination. The month in 
which your blindness ends will be the 
month in which you fail to do what we 
asked. 

(d) Before we stop your payments. Be-
fore we stop payment of your benefits 
we will give you a chance to give us 
your reasons why we should not stop 
payment. Subpart M of this part de-
scribes your rights and the procedures 
we will follow. 

[45 FR 55621, Aug. 20, 1980, as amended at 50 
FR 50137, Dec. 6, 1985; 51 FR 7603, Feb. 28, 
1986; 59 FR 1636, Jan. 12, 1994] 

DISABILITY REDETERMINATIONS FOR 
INDIVIDUALS WHO ATTAIN AGE 18 

§ 416.987 Disability redeterminations 
for individuals who attain age 18. 

(a) Who is affected by this section? (1) 
We must redetermine your eligibility if 
you are eligible for SSI disability bene-
fits and: 

(i) You are at least 18 years old; and 
(ii) You became eligible for SSI dis-

ability benefits as a child (i.e., before 
you attained age 18); and 

(iii) You were eligible for such bene-
fits for the month before the month in 
which you attained age 18. 

(2) We may find that you are not now 
disabled even though we previously 
found that you were disabled. 

(b) What are the rules for age-18 rede-
terminations? When we redetermine 
your eligibility, we will use the rules 
for adults (individuals age 18 or older) 
who file new applications explained in 
§§ 416.920(c) through (g). We will not use 
the rule in § 416.920(b) for people who 
are doing substantial gainful activity, 
and we will not use the rules in § 416.994 
for determining whether disability con-
tinues. If you are working and we find 
that you are disabled under § 416.920(d) 
or (g), we will apply the rules in 
§§ 416.260ff. 

(c) When will my eligibility be redeter-
mined? We will redetermine your eligi-
bility either during the 1-year period 
beginning on your 18th birthday or, in 
lieu of a continuing disability review, 
whenever we determine that your case 
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is subject to redetermination under the 
Act. 

(d) Will I be notified?—(1) We will no-
tify you in writing before we begin your 
disability redetermination. We will tell 
you: 

(i) That we are redetermining your 
eligibility for payments; 

(ii) Why we are redetermining your 
eligibility; 

(iii) Which disability rules we will 
apply; 

(iv) That our review could result in a 
finding that your SSI payments based 
on disability could be terminated; 

(v) That you have the right to submit 
medical and other evidence for our con-
sideration during the redetermination; 
and 

(vi) That we will notify you of our de-
termination, your right to appeal the 
determination, and your right to re-
quest continuation of benefits during 
appeal. 

(2) We will notify you in writing of the 
results of the disability redetermination. 
The notice will tell you what our deter-
mination is, the reasons for our deter-
mination, and your right to request re-
consideration of the determination. If 
our determination shows that we 
should stop your SSI payments based 
on disability, the notice will also tell 
you of your right to request that your 
benefits continue during any appeal. 
Our initial disability redetermination 
will be binding unless you request a re-
consideration within the stated time 
period or we revise the initial deter-
mination. 

(e) When will we find that your dis-
ability ended? If we find that you are 
not disabled, we will find that your dis-
ability ended in the earliest of: 

(1) The month the evidence shows 
that you are not disabled under the 
rules in this section, but not earlier 
than the month in which we mail you 
a notice saying that you are not dis-
abled. 

(2) The first month in which you 
failed without good cause to follow pre-
scribed treatment under the rules in 
§ 416.930. 

(3) The first month in which you 
failed without good cause to do what 
we asked. Section 416.1411 explains the 
factors we will consider and how we 
will determine generally whether you 

have good cause for failure to cooper-
ate. In addition, § 416.918 discusses how 
we determine whether you have good 
cause for failing to attend a consult-
ative examination. 

[65 FR 54789, Sept. 11, 2000, as amended at 70 
FR 36508, June 24, 2005] 

CONTINUING OR STOPPING DISABILITY OR 
BLINDNESS 

§ 416.988 Your responsibility to tell us 
of events that may change your dis-
ability or blindness status. 

If you are entitled to payments be-
cause you are disabled or blind, you 
should promptly tell us if— 

(a) Your condition improves; 
(b) Your return to work; 
(c) You increase the amount of your 

work; or 
(d) Your earnings increase. 

§ 416.989 We may conduct a review to 
find out whether you continue to be 
disabled. 

After we find that you are disabled, 
we must evaluate your impairment(s) 
from time to time to determine if you 
are still eligible for payments based on 
disability. We call this evaluation a 
continuing disability review. We may 
begin a continuing disability review for 
any number of reasons including your 
failure to follow the provisions of the 
Social Security Act or these regula-
tions. When we begin such a review, we 
will notify you that we are reviewing 
your eligibility for payments, why we 
are reviewing your eligibility, that in 
medical reviews the medical improve-
ment review standard will apply, that 
our review could result in the termi-
nation of your payments, and that you 
have the right to submit medical and 
other evidence for our consideration 
during the continuing disability re-
view. In doing a medical review, we 
will develop a complete medical his-
tory of at least the preceding 12 
months in any case in which a deter-
mination is made that you are no 
longer under a disability. If this review 
shows that we should stop your pay-
ments, we will notify you in writing 
and give you an opportunity to appeal. 
In § 416.990 we describe those events 
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