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§ 641.530 Must the grantee/subgrantee 
always select priority or preference 
individuals? 

Grantees must always select quali-
fied individuals in accordance with 
§ 641.520. Grantees must apply the pref-
erence, to the extent feasible, when se-
lecting individuals within the priority 
groups, unless the grantee determines 
based on an assessment of their cir-
cumstances and the available commu-
nity service employment opportuni-
ties, that a non-preference individual 
should receive services over a pref-
erence individual. When the Depart-
ment examines the characteristics of a 
grantee’s participant population, the 
grantee may be asked to provide evi-
dence that it is adhering to the enroll-
ment priorities and preferences set 
forth in §§ 641.515, 641.520, and 641.525. 

§ 641.535 What services must grantees/ 
subgrantees provide to partici-
pants? 

(a) When individuals are selected for 
participation in the SCSEP, the grant-
ee/subgrantee is responsible for: 

(1) Providing orientation to the 
SCSEP, including information on 
project goals and objectives, commu-
nity service assignments, training op-
portunities, available supportive serv-
ices, the availability of a free physical 
examination, participant rights and re-
sponsibilities, and permitted and pro-
hibited political activities (OAA sec. 
502); 

(2) Assessing participants’ work his-
tory, skills and interests, talents, 
physical capabilities, aptitudes, needs 
for supportive services, occupational 
preferences, training needs, potential 
for performing community service as-
signments, and potential for transition 
to unsubsidized employment as nec-
essary, but no less frequently that two 
times during a twelve month period; 

(3) Using the information gathered 
during the assessment to develop IEPs 
for participants; except that if an as-
sessment has already been performed 
and an IEP developed under title I of 
WIA, the WIA IEP will satisfy the re-
quirement for an SCSEP assessment 
and IEP (see § 641.260) and updating the 
IEPs as necessary to reflect informa-
tion gathered during the participant 
assessments (OAA sec. 502(b)(1)(N)); 

(4) Placing participants in appro-
priate community service activities in 
the community in which they reside, or 
in a nearby community (OAA sec. 
502(b)(1)(B)); 

(5) Providing or arranging for nec-
essary training specific to the partici-
pants’ community service assignments 
(OAA sec. 502(b)(1)(I)); 

(6) Assisting participants in arrang-
ing for other training identified in 
their SCSEP IEPs (OAA sec. 
502(b)(1)(N)); 

(7) Assisting participants in arrang-
ing for needed supportive services iden-
tified in their SCSEP IEPs (OAA sec. 
502(b)(1)(N)); 

(8) Providing participants with wages 
and fringe benefits for time spent 
working in the assigned community 
service employment activity (OAA sec. 
502(c)(6)(A)(i)); 

(9) Ensuring that participants have 
safe and healthy working conditions at 
their community service worksites 
(OAA sec. 502(b)(1)(J)); 

(10) Verifying participant income eli-
gibility at least once every 12 months; 

(11) Assisting participants in obtain-
ing unsubsidized employment, includ-
ing providing or arranging for employ-
ment counseling in support of their 
IEPs; 

(12) Providing appropriate services 
for participants through the One-Stop 
Delivery System established under 
WIA (OAA sec. 502(b)(1)(O)); 

(13) Providing counseling on partici-
pants’ progress in meeting the goals 
and objectives identified in their IEPs, 
and in meeting their supportive service 
needs (OAA sec. 502(b)(1)(N)(iii)); 

(14) Following-up with participants 
placed into unsubsidized employment 
during the first 6 months of placement 
to make certain that participants re-
ceive any follow-up services they may 
need to ensure successful placements; 
and 

(15) Following-up at 6 months with 
participants who are placed in unsub-
sidized employment to determine 
whether they are still employed (OAA 
sec. 513(c)(2)(B)); 

VerDate Aug<31>2005 14:28 May 01, 2008 Jkt 214064 PO 00000 Frm 00388 Fmt 8010 Sfmt 8010 Y:\SGML\214064.XXX 214064rf
re

de
ric

k 
on

 P
R

O
D

1P
C

67
 w

ith
 C

F
R



379 

Employment and Training Administration, Labor § 641.555 

(b) In addition to the services listed 
in paragraph (a) of this section, grant-
ees and subgrantees must provide serv-
ice to participants according to admin-
istrative guidelines that may be issued 
by the Department. 

(c) Grantees may not use SCSEP 
funds for individuals who only need job 
search assistance or job referral serv-
ices. Grantees may provide job search 
assistance and job club activities to 
participants who are enrolled in the 
SCESEP and are assigned to commu-
nity service assignments. 

§ 641.540 What types of training may 
grantees/subgrantees provide to 
SCSEP participants? 

(a) Grantees and subgrantees must 
arrange skill training that is realistic 
and consistent with the participants’ 
IEP, and that makes the most effective 
use of their skills and talents. This sec-
tion does not apply to training pro-
vided as part of a community service 
assignment. 

(b) Training may be provided before 
or after placement in a community 
service activity. 

(c) Training may be in the form of 
lectures, seminars, classroom instruc-
tion, individual instruction, on-the-job 
experiences, or other arrangements, in-
cluding but not limited to, arrange-
ments with other workforce develop-
ment programs such as WIA. (OAA sec. 
502(c)(6)(A)(ii)). 

(d) Grantees and subgrantees are en-
couraged to place a major emphasis on 
training available through on-the-job 
experience. 

(e) Grantees/subgrantees are encour-
aged to obtain training through locally 
available resources, including host 
agencies, at no cost or reduced cost to 
the SCSEP. 

(f) Grantees/subgrantees may pay 
reasonable costs for instructors, class-
room rental, training supplies and ma-
terials, equipment, tuition, and other 
costs of training. Participants may be 
paid wages while in training. (OAA sec. 
502(c)(6)(A)(ii)). 

(g) Grantees/subgrantees may pay for 
costs associated with travel and room 
and board necessary to participate in 
training. 

(h) Nothing in this section prevents 
or limits participants from engaging in 

self-development training available 
through other sources during hours 
when not assigned to community serv-
ice activities. 

§ 641.545 What supportive services 
may grantees/subgrantees provide 
to participants? 

(a) Grantees/subgrantees may provide 
or arrange for supportive services to 
assist participants in successfully par-
ticipating in SCSEP projects, including 
but not limited to payment of reason-
able costs of transportation; health 
care and medical services; special job- 
related or personal counseling; 
incidentals such as work shoes, badges, 
uniforms, eyeglasses, and tools; child 
and adult care; temporary shelter; and 
follow-up services. (OAA sec. 
502(c)(6)(A)(iv)). 

(b) To the extent practicable, the 
grantee/subgrantee should provide for 
the payment of these expenses from 
other resources. 

§ 641.550 What responsibility do grant-
ees/subgrantees have to place par-
ticipants in unsubsidized employ-
ment? 

Because one goal of the program is to 
foster economic self-sufficiency, grant-
ees and subgrantees should make rea-
sonable efforts to place as many par-
ticipants as possible into unsubsidized 
employment, in accordance with each 
participant’s IEP. Grantees are respon-
sible for working with participants to 
ensure that, for those participants 
whose IEPs include an unsubsidized 
employment goal, the participants are 
receiving services and taking actions 
designed to help them achieve this 
goal. Grantees and subgrantees must 
contact private and public employers 
directly or through the One-Stop Deliv-
ery System to develop or identify suit-
able unsubsidized employment oppor-
tunities. They must also encourage 
host agencies to assist participants in 
their transition to unsubsidized em-
ployment, including unsubsidized em-
ployment with the host agency. 

§ 641.555 What responsibility do grant-
ees have to participants who have 
been placed in unsubsidized em-
ployment? 

(a) Grantees must contact placed par-
ticipants during the first 6 months to 
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