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is not a purchase of an ‘‘unissued secu-
rity’’ to which § 220.4(c)(3) applies, but 
is a transaction to which § 220.4(c)(2) 
applies. 

[27 FR 10885, Nov. 8, 1962] 

§ 220.119 Applicability of margin re-
quirements to credit extended to 
corporation in connection with re-
tirement of stock. 

(a) The Board of Governors has been 
asked whether part 220 was violated 
when a dealer in securities transferred 
to a corporation 4,161 shares of the 
stock of such corporation for a consid-
eration of $33,288, of which only 10 per-
cent was paid in cash. 

(b) If the transaction was of a kind 
that must be included in the corpora-
tion’s ‘‘general account’’ with the deal-
er (§ 220.3), it would involve an exces-
sive extension of credit in violation of 
§ 220.3 (b)(1). However, the transaction 
would be permissible if the transaction 
came within the scope of § 220.4(f)(8), 
which permits a ‘‘creditor’’ (such as 
the dealer) to ‘‘Extend and maintain 
credit to or for any customer without 
collateral or on any collateral what-
ever for any purpose other than pur-
chasing or carrying or trading in secu-
rities.’’ Accordingly, the crucial ques-
tion is whether the corporation, in this 
transaction, was ‘‘purchasing’’ the 4,161 
shares of its stock, within the meaning 
of that term as used in this part. 

(c) Upon first examination, it might 
seem apparent that the transaction 
was a purchase by the corporation. 
From the viewpoint of the dealer the 
transaction was a sale, and ordinarily, 
at least a sale by one party connotes a 
purchase by the other. Furthermore, 
other indicia of a sale/purchase trans-
action were present, such as a transfer 
of property for a pecuniary consider-
ation. However, when the underlying 
objectives of the margin regulations 
are considered, it appears that they do 
not encompass a transaction of this na-
ture, where securities are transferred 
on credit to the issuer thereof for the 
purpose of retirement. 

(d) Section 7(a) of the Securities Ex-
change Act of 1934 requires the Board 
of Governors to prescribe margin regu-
lations ‘‘For the purpose of preventing 
the excessive use of credit for the pur-
chase or carrying of securities.’’ Ac-

cordingly, the provisions of this part 
are not intended to prevent the use of 
credit where the transaction will not 
have the effect of increasing the vol-
ume of credit in the securities mar-
kets. 

(e) It appears that the instant trans-
action would have no such effect. When 
the transaction was completed, the eq-
uity interest of the dealer was trans-
muted into a dollar-obligation interest; 
in lieu of its status as a stockholder of 
the corporation, the dealer became a 
creditor of that corporation. The cor-
poration did not become the owner of 
any securities acquired through the use 
of credit; its outstanding stock was 
simply reduced by 4,161 shares. 

(f) The meaning of ‘‘sale’’ and ‘‘pur-
chase’’ in the Securities Exchange Act 
has been considered by the Federal 
courts in a series of decisions dealing 
with corporate ‘‘insiders’’ profits under 
section 16(b) of that Act. Although the 
statutory purpose sought to be effec-
tuated in those cases is quite different 
from the purpose of the margin regula-
tions, the decisions in question support 
the propriety of not regarding a trans-
action as a ‘‘purchase’’ where this ac-
cords with the probable legislative in-
tent, even though, literally, the statu-
tory definition seems to include the 
particular transaction. See Roberts v. 
Eaton (CA 2 1954) 212 F. 2d 82, and cases 
and other authorities there cited. The 
governing principle, of course, is to ef-
fectuate the purpose embodied in the 
statutory or regulatory provision being 
interpreted, even where that purpose 
may conflict with the literal words. 
U.S. v. Amer. Trucking Ass’ns, 310 U.S. 
534, 543 (1940); 2 Sutherland, Statutory 
Construction (3d ed. 1943) ch. 45. 

(g) There can be little doubt that an 
extension of credit to a corporation to 
enable it to retire debt securities would 
not be for the purpose of ‘‘pur-
chasing * * * securities’’ and therefore 
would come within § 220.4(f)(8), regard-
less of whether the retirement was 
obligatory (e.g., at maturity) or was a 
voluntary ‘‘call’’ by the issuer. This is 
true, it is difficult to see any valid dis-
tinction, for this purpose, between (1) 
voluntary retirement of an indebted-
ness security and (2) voluntary retire-
ment of an equity security. 
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(h) For the reasons indicated above, 
it is the opinion of the Board of Gov-
ernors that the extension of credit here 
involved is not of the kind which the 
margin requirements are intended to 
regulate and that the transaction de-
scribed does not involve an unlawful 
extension of credit as far as this part is 
concerned. 

(i) The foregoing interpretation re-
lates, of course, only to cases of the 
type described. It should not be re-
garded as governing any other situa-
tions; for example, the interpretation 
does not deal with cases where securi-
ties are being transferred to someone 
other than the issuer, or to the issuer 
for a purpose other than immediate re-
tirement. Whether the margin require-
ments are inapplicable to any such sit-
uations would depend upon the rel-
evant facts of actual cases presented. 

[27 FR 12346, Dec. 13, 1962] 

§ 220.120 [Reserved] 

§ 220.121 Applicability of margin re-
quirements to joint account be-
tween two creditors. 

(a) The Board has recently been 
asked whether extensions of credit in a 
joint account between two brokerage 
firms, a member of a national securi-
ties exchange (‘‘Firm X’’) and a mem-
ber of the National Association of Se-
curities Dealers (‘‘Firm Y’’) are subject 
to the margin requirements of this part 
(Regulation T). It is understood that 
similar joint accounts are not uncom-
mon, and it appears that the margin 
requirements of the regulation are not 
consistently applied to extensions of 
credit in the accounts. 

(b) When the account in question was 
opened, Firm Y deposited $5,000 with 
Firm X and has made no further de-
posit in the account, except for the 
monthly settlement described below. 
Both firms have the privilege of buying 
and selling specified securities in the 
account, but it appears that Firm X 
initiates most of the transactions 
therein. Trading volume may run from 
half a million to a million dollars a 
month. Firm X carries the ‘‘official’’ 
ledger of the account and sends Firm Y 
a monthly statement with a complete 
record of all transactions effected dur-
ing the month. Settlement is then 

made in accordance with the agree-
ment between the two firms, which 
provides that profits and losses shall be 
shared equally on a fifty-fifty basis. 
However, all transactions are con-
firmed and reconfirmed between the 
two on a daily basis. 

(c) Section 220.3(a) provides that 

All financial relations between a creditor 
and a customer, whether recorded in one 
record or in more than one record, shall be 
included in and be deemed to be part of the 
customer’s general account with the cred-
itor, * * *. 

and § 220.2(c) defines the term ‘‘cus-
tomer’’ to include 

* * * any person, or any group of persons 
acting jointly, * * * to or for whom a cred-
itor is extending or maintaining any credit 
* * * 

In the course of a normal month’s oper-
ations, both Firm X and Firm Y are at 
one time or another extending credit to 
the joint account, since both make pur-
chases for the account that are not 
‘‘settled’’ until the month’s end. Con-
sequently, the account would be a 
‘‘customer’’ within the above defini-
tion. 

(d) Section 220.6(b) provides, with re-
spect to the account of a joint adven-
ture in which a creditor participates, 
that 

* * * the adjusted debit balance of the ac-
count shall include, in addition to the items 
specified in § 220.3(d), any amount by which 
the creditor’s contribution to the joint ad-
venture exceeds the contribution which he 
would have made if he had contributed mere-
ly in proportion to his right to share in the 
profits of the joint adventure. 

In addition, the final paragraph of 
§ 220.2(c) states that the definition of 
‘‘customer’’ 

* * * includes any joint adventure in which 
a creditor participates and which would be 
considered a customer of the creditor if the 
creditor were not a participant. 

(e) The above provisions clearly 
evince the Board’s intent that the reg-
ulation shall cover trading accounts in 
which a creditor participates. If addi-
tional confirmation were needed, it is 
supplied by the fact that the Board 
found it needful specifically to exempt 
from ordinary margin requirements 
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