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removal will be removed in accordance 
with Service policy. 

[67 FR 4795, Jan. 31, 2002, as amended at 72 
FR 19107, Apr. 17, 2007] 

§ 214.12 Preliminary enrollment of 
schools in the Student and Ex-
change Visitor Information System 
(SEVIS). 

(a) Private elementary and private 
secondary schools, public high schools, 
post-secondary schools, language 
schools, and vocational schools are eli-
gible for preliminary enrollment in 
Student and Exchange Visitor Informa-
tion System (SEVIS), beginning on or 
after July 1, 2002, but only if the school 
is accredited by an accrediting agency 
recognized by the United States De-
partment of Education, CAPE, or 
AACS, or in the case of a public high 
school, the school provides certifi-
cation from the appropriate public offi-
cial that the school meets the require-
ments of the state or local public edu-
cational system and has been continu-
ously approved by the Service for a 
minimum of three years, as of July 1, 
2002, for the admission of F or M non-
immigrant students. A school may es-
tablish that it is accredited by showing 
that it has been designated as an eligi-
ble school under Title IV of the Higher 
Education Act of 1965. 

(b) Preliminary enrollment in SEVIS 
is optional for eligible schools. The 
preliminary enrollment period will be 
open from July 1, 2002, through August 
16, 2002, or, if later, until the Service 
begins the SEVIS full scale certifi-
cation process. The process for eligible 
schools to apply for preliminary enroll-
ment through the Internet is as fol-
lows: 

(1) Eligible institutions must access 
the Internet site, http:// 
www.ins.usdoj.gov/sevis. Upon accessing 
the site, the president, owner, head of 
the school or designated school official 
will be asked to enter the following in-
formation: the school’s name; the first, 
middle, and last name of the contact 
person for the school; and the e-mail 
address and phone number of the con-
tact person. 

(2) Once this information has been 
submitted, the Service will issue the 
school a temporary ID and password, 
which will be forwarded to the e-mail 

address listed. When the contact person 
receives this temporary ID and pass-
word, the school will again access the 
Internet site and will electronically 
enter the school’s information for its 
Form I–17. 

(c) The Service will review the infor-
mation by a school submitted as pro-
vided in paragraph (b) of this section, 
and will preliminarily enroll a school 
in SEVIS, if it is determined to be eli-
gible under the standards of paragraph 
(a) of this section. If the officer deter-
mines that the school is eligible for 
preliminary enrollment, the officer 
will update SEVIS and enroll the 
school and permanent user IDs and 
passwords will be automatically gen-
erated via e-mail to the DSOs listed on 
the Form I–17. Schools that are not ap-
proved by the Service for preliminary 
enrollment will be notified that they 
must apply for certification in accord-
ance with the Interim Certification 
Rule. A school that is granted prelimi-
nary enrollment will have to use 
SEVIS for the issuance of any new 
Form I–20 to a new or continuing stu-
dent. 

(d) Schools granted preliminary en-
rollment in SEVIS will not have to 
apply for certification at this time. 
However, all such schools will be re-
quired to apply for certification, and 
pay the certification fee, prior to May 
14, 2004. 

(e) Eligible schools that meet the 
standards of paragraph (a) of this sec-
tion, but do not apply for preliminary 
enrollment in SEVIS prior to the close 
of the preliminary enrollment period 
will have to apply for certification re-
view under the Interim Certification 
Rule and pay the certification fee be-
fore enrolling in SEVIS. However, once 
a school meeting the standards of para-
graph (a) of this section applies for cer-
tification review, the Service will have 
the discretion, after a review of the 
school’s application, to allow the 
school to enroll in SEVIS without re-
quiring an on-site visit prior to enroll-
ment. If the Service permits such a 
school to enroll in SEVIS prior to com-
pletion of the on-site visit, the on-site 
visit must be completed prior to May 
14, 2004. 

(f) Schools that are not eligible to 
apply for preliminary enrollment in 
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SEVIS under this section—including 
flight schools—will have to apply for 
certification under the Interim Certifi-
cation Rule, pay the certification fee, 
and undergo a full certification review 
including an on-site visit, prior to 
being allowed to enroll in SEVIS. 

[67 FR 44346, July 1, 2002] 

§ 214.13 SEVIS fee for certain F, J, and 
M nonimmigrants. 

(a) Applicability. Except as otherwise 
provided for in this section, the fol-
lowing aliens are required to submit a 
payment of $100 to the Department of 
Homeland Security (DHS) in advance 
of obtaining nonimmigrant status as a 
student or exchange visitor, in addition 
to any other applicable fees: 

(1) An alien who applies for F–1 or F– 
3 nonimmigrant status in order to en-
roll in a program of study at a DHS-ap-
proved institution of higher education, 
as defined in section 101(a) of the High-
er Education Act of 1965, as amended, 
or in a program of study at any other 
DHS-approved academic or language- 
training institution including private 
elementary and secondary schools and 
public secondary schools; 

(2) An alien who applies for J–1 non-
immigrant status in order to com-
mence participation in an exchange 
visitor program designated by the De-
partment of State (DOS), with a re-
duced fee for certain exchange visitor 
categories as provided in paragraphs 
(b)(1) and (c) of this section; and 

(3) An alien who applies for M–1 or 
M–3 nonimmigrant status in order to 
enroll in a program of study at a DHS- 
approved vocational educational insti-
tution, including a flight school. 

(b) Aliens not subject to a fee. No 
SEVIS fee is required with respect to: 

(1) A J–1 exchange visitor who is 
coming to the United States as a par-
ticipant in an exchange visitor pro-
gram sponsored by the Federal govern-
ment, identified by a program identi-
fier designation prefix of G–1, G–2, or 
G–3; 

(2) Dependents of F, M, or J non-
immigrants. The principal alien must 
pay the fee, when required under this 
section, in order for his/her qualifying 
dependents to obtain F–2, J–2, or M–2 
status. However, an F–2, J–2, or M–2 de-
pendent is not required to pay a sepa-

rate fee under this section in order to 
obtain that status or during the time 
he/she remains in that status. 

(3) A nonimmigrant described in 
paragraph (a) of this section whose 
Form I–20 or Form DS–2019 for initial 
attendance was issued on or before Au-
gust 31, 2004. 

(c) Special Fee for Certain J–1 Non-
immigrants. A J–1 exchange visitor com-
ing to the United States as an au pair, 
camp counselor, or participant in a 
summer work/travel program is subject 
to a fee of $35. 

(d) Time for payment of SEVIS fee. An 
alien who is subject to payment of the 
SEVIS fee must remit the fee directly 
to DHS as follows: 

(1) An alien seeking an F–1, F–3, J–1, 
M–1, or M–3 visa from a consular officer 
abroad for initial attendance at a DHS- 
approved school or to commence par-
ticipation in a Department of State- 
designated exchange visitor program, 
must pay the fee to DHS before 
issuance of the visa. 

(2) An alien who is exempt from the 
visa requirement described in section 
212(d)(4) of the Act must pay the fee to 
DHS before the alien applies for admis-
sion at a U.S. port-of-entry to begin 
initial attendance at a DHS-approved 
school or initial participation in a De-
partment of State-designated exchange 
visitor program. 

(3) A nonimmigrant alien in the 
United States seeking a change of sta-
tus to F–1, F–3, J–1, M–1, or M–3 must 
pay the fee to DHS before the alien is 
granted the change of nonimmigrant 
status, except as provided in paragraph 
(e)(4) of this section. 

(4) A J–1 nonimmigrant who is apply-
ing for a change of program category 
within the United Status, in accord-
ance with 22 CFR 62.42, must pay the 
fee associated with that new category, 
if any, prior to being granted such a 
change. 

(5) A J–1 nonimmigrant initially 
granted J–1 status to participate in a 
program sponsored by the Federal gov-
ernment, as defined in paragraph (b)(1) 
of this section, and transferring in ac-
cordance with 22 CFR 62.42 to a pro-
gram that is not similarly sponsored, 
must pay the fee associated with the 
new program prior to completing the 
transfer. 

VerDate Aug<31>2005 14:55 Feb 20, 2008 Jkt 214027 PO 00000 Frm 00419 Fmt 8010 Sfmt 8010 Y:\SGML\214027.XXX 214027ys
hi

ve
rs

 o
n 

P
R

O
D

1P
C

62
 w

ith
 C

F
R


