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reaching the ultimate purchaser. You 
may request an exemption under this 
paragraph (a) in your application for 
certification, or in a separate submis-
sion. If you include your request in 
your application, your exemption is ap-
proved when we grant your certificate. 
Note that no exemption is needed to 
ship an engine that has been assembled 
in its certified configuration, is prop-
erly labeled, and will not require an 
aftertreatment device to be attached 
when installed in the locomotive. 

(b) Delegated assembly. This paragraph 
(b) applies where the engine manufac-
turer/remanufacturer does not com-
plete assembly of the locomotives and 
the engine is shipped after being manu-
factured or remanufactured (partially 
or completely). The provisions of this 
paragraph (b) apply differently depend-
ing on who holds the certificate of con-
formity and the state of the engine 
when it is shipped. You may request an 
exemption under this paragraph (b) in 
your application for certification, or in 
a separate submission. If you include 
your request in your application, your 
exemption is approved when we grant 
your certificate. A manufacturer/re-
manufacturer may request an exemp-
tion under 40 CFR 1068.260 instead of 
under this section. 

(1) In cases where an engine has been 
assembled in its certified configura-
tion, properly labeled, and will not re-
quire an aftertreatment device to be 
attached when installed in the loco-
motive, no exemption is needed to ship 
the engine. You do not need an exemp-
tion to ship engines without specific 
components if they are not emission- 
related components identified in Ap-
pendix I of 40 CFR part 1068. 

(2) In cases where an engine has been 
properly labeled by the certificate 
holder and assembled in its certified 
configuration except that it does not 
yet have a required aftertreatment de-
vice, an exemption is required to ship 
the engine. You may ask for this ex-
emption if you do all of the following: 

(i) You note on the Engine Emission 
Control Information label that the lo-
comotive must include the 
aftertreatment device to be covered by 
the certificate. 

(ii) You make clear in your emission- 
related installation instructions that 

installation of the aftertreatment de-
vice is required for the locomotive to 
be covered by the certificate. 

(3) In cases where an engine will be 
shipped to the certificate holder in an 
uncertified configuration, an exemp-
tion is required to ship the engine. You 
may ask for this exemption under 40 
CFR 1068.262. 

(c) Other exemptions. In unusual cir-
cumstances, you may ask us to provide 
an exemption for an assembly process 
that is not covered by the provisions of 
paragraphs (a) and (b) of this section. 
We will make the exemption condi-
tional based on you complying with re-
quirements that we determine are nec-
essary to ensure that the locomotives 
are assembled in their certified con-
figuration before being placed (back) 
into service. 

§ 1033.640 Provisions for repowered 
and refurbished locomotives. 

(a) The provisions of this section 
apply for locomotives that are pro-
duced from an existing locomotive so 
that the new locomotive contains both 
previously used parts and parts that 
have never been used before. 

(1) Repowered locomotives are used 
locomotives in which a freshly manu-
factured propulsion engine is installed. 
As described in this section, a repow-
ered locomotive is deemed to be either 
remanufactured or freshly manufac-
tured, depending on the total amount 
of unused parts on the locomotive. It 
may also be deemed to be a refurbished 
locomotive. 

(2) Refurbished locomotives are loco-
motives that contain more unused 
parts than previously used parts. As 
described in this section, a locomotive 
containing more unused parts than pre-
viously used parts may be deemed to be 
either remanufactured or freshly man-
ufactured, depending on the total 
amount of unused parts on the loco-
motive. Note that § 1033.101 defines re-
furbishment of a pre-1973 locomotive to 
be an upgrade of the locomotive. 

(b) A single existing locomotive can-
not be divided into parts and combined 
with new parts to create more than one 
remanufactured locomotive. However, 
any number of locomotives can be di-
vided into parts and combined with 
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new parts to create more than one re-
manufactured locomotive, provide the 
number of locomotives created (re-
manufactured and freshly manufac-
tured) does not exceed the number of 
locomotives that were disassembled. 

(c) You may determine the relative 
amount of previously used parts con-
sistent with the specifications of the 
Federal Railroad Administration. Oth-
erwise, determine the relative amount 
of previously used parts as follows: 

(1) Identify the parts in the fully as-
sembled locomotive that have been 
previously used and those that have 
never been used before. 

(2) Weight the unused parts and pre-
viously used parts by the dollar value 
of the parts. For example, a single part 
valued at $1200 would count the same 
as six parts valued at $200 each. Group 
parts by system where possible (such as 
counting the engine as one part) if ei-
ther all the parts in that system are 
used or all the parts in that system are 
unused. Calculate the used part values 
using dollar values from the same year 
as the new parts. 

(3) Sum the values of the unused 
parts. Also sum the values of the pre-
viously used parts. The relative frac-
tion of used parts is the total value of 
previously used parts divided by the 
combined value of the unused parts and 
previously used parts. 

(c) If the weighted fraction of the lo-
comotive that is comprised of pre-
viously used parts is greater than or 
equal to 25 percent, then the loco-
motive is considered to be a remanu-
factured locomotive and retains its 
original date of manufacture. Note, 
however, that if the weighted fraction 
of the locomotive that is comprised of 
previously used parts is less than 50 
percent, then the locomotive is also 
considered to be a refurbished loco-
motive. 

(d) If the weighted fraction of the lo-
comotive that is comprised of pre-
viously used parts is less than 25 per-
cent, then the locomotive is deemed to 
be a freshly manufactured locomotive 
and the date of original manufacture is 
the most recent date on which the lo-
comotive was assembled using less 
than 25 percent previously used parts. 
For example: 

(1) If you produce a new locomotive 
that includes a used frame, but all 
other parts are unused, then the loco-
motive would likely be considered to 
be a freshly manufactured locomotive 
because the value of the frame would 
likely be less than 25 percent of the 
total value of the locomotive. Its date 
of original manufacture would be the 
date on which you complete its assem-
bly. 

(2) If you produce a new locomotive 
by replacing the engine in a 1990 loco-
motive with a freshly manufactured 
engine, but all other parts are used, 
then the locomotive would likely be 
considered to be a remanufactured lo-
comotive and its date of original man-
ufacture is the date on which assembly 
was completed in 1990. (NOTE: such a lo-
comotive would also be considered to 
be a repowered locomotive.) 

(e) Locomotives containing used 
parts that are deemed to be freshly 
manufactured locomotives are subject 
to the same provisions as all other 
freshly manufactured locomotives. 
Other refurbished locomotives are sub-
ject to the same provisions as other re-
manufactured locomotives, with the 
following exceptions: 

(1) Switch locomotives. (i) Prior to Jan-
uary 1, 2015, remanufactured Tier 0 
switch locomotives that are deemed to 
be refurbished are subject to the Tier 0 
line-haul cycle and switch cycle stand-
ards. Note that this differs from the re-
quirements applicable to other Tier 0 
switch locomotives, which are not sub-
ject to the Tier 0 line-haul cycle stand-
ards. 

(ii) Beginning January 1, 2015, re-
manufactured Tier 3 and earlier switch 
locomotives that are deemed to be re-
furbished are subject to the Tier 3 
switch standards. 

(2) Line-haul locomotives. Remanufac-
tured line-haul locomotives that are 
deemed to be refurbished are subject to 
the same standards as freshly manufac-
tured line-haul locomotives, except 
that line-haul locomotives with rated 
power less than 3000 hp that are refur-
bished before January 1, 2015 are sub-
ject to the same standards as refur-
bished switch locomotives under para-
graph (e)(1)(i) of this section. However, 
line-haul locomotives less than 3000 hp 
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may not generate emission credits rel-
ative to the standards specified in 
paragraph (e)(1)(i) of this section. 

(3) Labels for switch and line-haul loco-
motives. Remanufacturers that refur-
bish a locomotive must add a sec-
ondary locomotive label that includes 
the following: 

(i) The label heading: ‘‘REFUR-
BISHED LOCOMOTIVE EMISSION 
CONTROL INFORMATION.’’ 

(ii) The statement identifying when 
the locomotive was refurbished and 
what standards it is subject to, as fol-
lows: ‘‘THIS LOCOMOTIVE WAS RE-
FURBISHED IN [year of refurbish-
ment] AND MUST COMPLY WITH 
THE TIER [applicable standard level] 
EACH TIME THAT IT IS REMANU-
FACTURED, EXCEPT AS ALLOWED 
BY 40 CFR 1033.750.’’. 

§ 1033.645 Non-OEM component certifi-
cation program. 

This section describes a voluntary 
program that allows you to get EPA 
approval of components you manufac-
ture for use during remanufacturing. 

(a) Applicability. This section applies 
only for components replaced during 
remanufacturing. It does not apply for 
other components that are replaced 
during a locomotive’s useful life. 

(1) The following components are eli-
gible for approval under this section: 

(i) Cylinder liners. 
(ii) Pistons. 
(iii) Piston rings. 
(iv) Heads. 
(v) Fuel injectors. 
(vi) Turbochargers. 
(vii) Aftercoolers and intercoolers. 
(2) Catalysts and electronic controls 

are not eligible for approval under this 
section. 

(3) We may determine that other 
types of components can be certified 
under this section, consistent with 
good engineering judgment. 

(b) Approval. To obtain approval, sub-
mit your request to the Designated 
Compliance Officer. 

(1) Include all of the following in 
your request: 

(i) A description of the component(s) 
for which you are requesting approval. 

(ii) A list of all engine/locomotive 
models and engine families for which 
your component would be used. You 

may exclude models that are not sub-
ject to our standards or will otherwise 
not be remanufactured under a certifi-
cate of conformity. 

(iii) A copy of the maintenance in-
structions for engines using your com-
ponent. You may reference the other 
certificate holder’s maintenance in-
structions in your instructions. For ex-
ample, your instructions may specify 
to follow the other certificate holder’s 
instructions in general, but list one or 
more exceptions to address the specific 
maintenance needs of your component. 

(iv) An engineering analysis (includ-
ing test data in some cases) dem-
onstrating to us that your component 
will not cause emissions to increase. 
The analysis must address both low- 
hour and end-of-useful life emissions. 
The amount of information required 
for this analysis is less than is required 
to obtain a certificate of conformity 
under subpart C of this part and will 
vary depending on the type of compo-
nent being certified. 

(v) The following statement signed 
by an authorized representative of your 
company: We submit this request under 
40 CFR 1033.645. All the information in 
this report is true and accurate to the 
best of my knowledge. I know of the 
penalties for violating the Clean Air 
Act and the regulations. (Authorized 
Company Representative) 

(2) If we determine that there is rea-
sonable technical basis to believe that 
your component is sufficiently equiva-
lent that it will not increase emissions, 
we will approve your request and you 
will be a certificate holder for your 
components with respect to actual 
emissions performance for all loco-
motives that use those components (in 
accordance with this section). 

(c) Liability. Being a certificate hold-
er under this section means that if in- 
use testing indicates that a certified 
locomotive using one or more of your 
approved components does not comply 
with an applicable emission standard, 
we will presume that you and other 
certificate holders are liable for the 
noncompliance. However, we will not 
hold you liable in cases where you con-
vince us that your components did not 
cause the noncompliance. Conversely, 
we will not hold other certificate hold-
ers liable for noncompliance caused 
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